Dolar

32,7705

Euro

35,0603

Altın

2.447,67

Bist

10.471,32

'Çocuklarınıza yanlış yatırım yapmayın'

'Çocuklarınıza yanlış yatırım yapmayın'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 13:38:51

'Çocuklarınıza yanlış yatırım yapmayın'
İLKNUR ÇETİNBAŞ - 2008 Pekin ve 2012 Londra Olimpiyatları'nda milli takımların doktorluğunu yapan Prof. Dr. İbrahim Yanmış, çocuklarda branş seçiminin önemine dikkati çekerek, ailelerin tercihte daha profesyonel yaklaşmaları gerektiğini söyledi.

Yanmış, sporcuların fiziki yeterliliklerini uluslararası düzeye çıkarabilmek için kurdukları ve milli takımların yanı sıra bireysel sporcuların ölçümlerinin yapıldığı Sportofit Performans Akademi'de, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

"Çocuğun hangi branşa yatkın olduğu, bilimsel ölçümlerle belli parametrelere bakılarak yapılmalı, oysa Türkiye'de branş seçimi tesadüflere dayanıyor" diyen Yanmış, yanlış branş seçimi sonucu yaşanan başarısızlıkların, ileride hem aile hem de çocuk için travmalara sebep olabileceğini anlattı.

Kişinin belli parametrik ölçümlerine bakılarak hangi branşta daha başarılı olabileceğini ortaya çıkardıklarını belirten Yanmış, şöyle devam etti:

"Bu tahminler yüzde yüz tutar demiyoruz ama büyük oranda isabet sağlanıyor. Çocuğunuz ne kadar uzayacak, süratli mi, dengesi nasıl, iyi mi zıplıyor yoksa mücadele sporlarına mı yatkın? Bunları bildiğiniz takdirde çocuğun geleceğine yaptığınız yatırım daha sağlam temellere dayanıyor. Türkiye'de çocuk ya ablasının, ağabeyinin yaptığı spora gidiyor ya da anne babasının istediği branşı seçiyor."

- "Sporcularımız uluslararası kriterlere göre çok zayıf"

Performans ölçümlerinin sadece branş seçiminde kullanılmadığını aksine sporcunun kariyeri boyunca düzenli olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Yanmış, "Fiziki kondisyon sporun en temel unsuru. Eğer siz yeterli kondisyona sahip değilseniz sporda başarılı olma şansınız yok. Olimpiyatlardaki gözlemlerimize göre yabancı sporcularla aramızdaki en büyük farklılık bu. Sporcularımız uluslararası kriterlere göre çok zayıf" diye konuştu.

Yanmış, ölçümlerin, sporcuların fiziki yeterliliklerini artırmak için de kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu laboratuvar, dünyadaki örnekleri gibi benzer donanımlara sahip. Buraya alınan tüm cihazlar, uluslararası testlerde kullanılan ve sonuçlarına güvenilen cihazlar. Buradan çıkan sonuçlara göre sporcuya eksik olduğu noktalarda antrenman programları yazılması konusunda da destek veriyoruz."

Bugüne kadar 9 federasyonun olimpik kadrolarına test uyguladıklarını ve bir çoğuyla çalışmaya devam ettiklerini belirten Yanmış, "Amacımız Türk sporcusunun fiziki yeterliliklerini, rakiplerinin düzeyine, hatta üstüne çıkarabilmek" dedi.

Yanmış, test sonuçlarına göre kişiye antrenman özel programı hazırlandığını söyledi.

- "Altyapılarda sakatlık oranımız dünyaya göre çok yüksek"

Yanmış, Türk sporunda altyapılarda sakatlık oranının dünyaya göre çok yüksek olduğunu vurgulayarak, "Sporcuların küçük yaşta sakatlıklara kurban gitmesi, Türkiye'de farkında olunmayan büyük bir yara" dedi.

Bir çocuğun 13-14 yaşlarında ön çapraz bağı koptuğu zaman elit sporcu olma şansının azaldığını anlatan Yanmış, "Fiziki yeterlilik olmadan çocuklara çok ağır antrenmanlar yaptırılabiliyor" ifadesini kullandı.

Türk Milli Takımları'nın, yıldız ve gençlerde iyi dereceler almalarına rağmen bu başarıyı büyükler kategorisine taşıyamadığını savunan Yanmış, şunları söyledi:

"Bunların önlenmesi için programlar yazıyoruz. Tenis gibi bireysel branşlarda aileler çocuklarının ölçümleri için geliyor. Bu dünyada çok yaygın bir uygulama ama bizde pek bilinmiyor. Bu ölçümlerle futbolda kas yaralanmalarının yüzde 75 oranında azaltılabileceği kanıtlanmıştır. Her hafta yıldız bir futbolcunun kası, lifi atıyor. Kulüpler buna önem vermiyor ama kaybettikleri şey aslında çok büyük."

- "Türkiye'nin böyle binlerce merkeze ihtiyacı var"

Yanmış, performans analizinde maliyetlerin branşa ve sporcunun profesyonel olup olmamasına göre değişebildiğini belirterek, 350 liradan 3 bin liraya kadar ücretlendirildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin ölçümler yapabilen çok sayıda merkeze ihtiyacı olduğunu ifade eden Prof. Dr. İbrahim Yanmış, şunları kaydetti:

"Bizim tek başımıza ülke sporuna yetme şansımız yok. Bu, getirisi az zahmeti çok bir çalışma. Bir çocuğun elit bir sporcu olabilmesi için minimum 5-10 yıla ihtiyaç var ve bu testler kariyeri süresince düzenli olarak yapılmalı. Bu merkezlerden her ilde mutlaka bulunmalı. Testlerimizin pahalı olduğunu düşünüyorum ama test yaptıranların sayısı arttıkça fiyatlar da maliyete göre düşecektir."

Haber Ara