Dolar

32,2432

Euro

34,9695

Altın

2.429,89

Bist

10.725,05

Çin Devlet Başkanı Şi Vietnam'da

Çin Devlet Başkanı Şi Vietnam'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-05 14:36:17

Çin Devlet Başkanı Şi Vietnam'da
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bugün başladığı Vietnam ziyaretiyle Güney Çin Denizi nedeniyle gerilen iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşaması bekleniyor.

Şinhua ajansının haberine göre, Vietnam Dışişleri Bakanı Pham Binh Minh, Şi'nin ziyareti sırasında Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıklar da dahil pek çok konunun görüşüleceğini açıkladı.

Ziyaret sırasında, ikili ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra ticaret, yatırım ve altyapı işbirliği anlaşmalarının ele alınması bekleniyor.

Öte yandan Vietnam'ın eski Guangzhou Başkonsolosu Duong Danh Dy, ülkelerin Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerini sürdürmeye devam ettiği sürece, ziyaretin bölgesel sorunları çözmekte yeterli olmayacağını düşündüğünü kaydetti.

Güney Çin Denizi'ndeki bölgesel anlaşmazlıklarından dolayı ilişkileri gerilen Çin ve Vietnam'ın, ticaret hacmi geçen yıl 58 milyar dolara ulaşmıştı.

İlişkilerin onarılması amacıyla, Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong nisanda Çin'e bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Şi'nin cuma günü, 1949 yılında Çin'den ayrılan Tayvan'ın lideri Ma Ying-jeou ile görüşmek üzere Singapur'a gitmesi bekleniyor.

Çin, 1974'te Vietnam ile yaptığı Parcel Adaları savaşının ardından denetimini ele geçirdiği ve Şişa Adaları olarak adlandırdığı bölgenin yakınına 2014 Mayıs'ta dev bir petrol platformu kurmasının ardından, iki ülke gemileri arasında "tazyikli su savaşı" yaşanmıştı. Çin'in petrol platformu kurmasına öfkelenen Vietnamlı gruplar, ülkenin güneyinde Çin'e ait olduğunu zannettikleri en az 15 fabrikayı ateşe vermişti ancak yetkililer fabrikaların Tayvan ve Güney Kore'ye ait olduğunu açıklamıştı.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar inşa etmekle suçlanıyor.

Haber Ara