Dolar

32,8467

Euro

35,1821

Altın

2.451,50

Bist

10.471,32

Çin'den ABD ve Japonya'ya tepki

Çin'den ABD ve Japonya'ya tepki

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 17:24:06

Çin'den ABD ve Japonya'ya tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı, Güney Çin Denizi konusunda ABD ve Japonya'ya tepki gösterdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Ley düzenlediği basın toplantısında, Çin'in uluslararası hukuku korumakta kararlı olduğunu, uluslarası hukuk kapsamında Güney Çin Denizi'nde seyrüsefer veya uçuş serbestisi özgürlüğünün asla sorun olmayacağını söyledi.

Sözcü Hong, Japonya'nın ABD'nin navigasyon özgürlüğü çerçevesinde Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi göndermesini desteklemesiyle ilgili olarak "Çin, herhangi bir ülkenin seyrüsefer veya uçuş serbestisi adı altında diğer ülkelerin egemenlik ile güvenliğine müdahale etmesi veya bölgenin askerileşmesini tetiklemesine kesinlikle karşıdır" ifadelerini kullandı.

Hong, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı sırasında Güney Çin Denizi'ni işgal ettiğini, Çin'in Japonlara karşı direniş savaşıyla galip geldikten sonra Güney Çin Denizi'ni geri aldığını hatırlatarak, "Çin, Japonya'nın Güney Çin Denizi sorununa müdahale etmesine, özellikle askeri konularda bölgeye dönmesine karşı teyakkuzdadır" dedi.

ABD donanmasına ait savaş gemisinin ekim ayı sonunda Güney Çin Denizi'nde bulunmasından rahatsızlığını dile getiren Çin, egemenlik hakları çerçevesinde Çin'e ait adalara başka ülkelere ait gemilerin 12 milden fazla yaklaşmaması ve özellikle ABD'ye bu konuda sorun çıkarmaması çağrısında bulunmuştu.

Pekin yönetimi, bu konuda ABD ile gerginliğin tırmanması üzerine de Güney Çin Denizi'nde hiçbir ülkenin sefer özgürlüğünü kısıtlamadıklarını ve kısıtlamayacaklarını açıklamıştı.

Haber Ara