Dolar

32,3858

Euro

34,7059

Altın

2.417,96

Bist

10.082,77

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Almanya'da:

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Almanya'da:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-26 20:04:45

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Almanya'da:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ortadoğu'ya barışı getirecek olan tek parti CHP'dir. Çünkü biz etnik kimlik üzerinden siyaset yapmıyoruz. Biz inanç üzerinden siyaset yapmıyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, 1 Kasım'daki milletvekili genel seçimi öncesi çıktığı Avrupa turunun Almanya ayağında, Stuttgart kentinde partililerle bir araya geldi.

Doblergreen Oteli'nde düzenlenen buluşmaya Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi, Baden Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid de katıldı.

Kılıçdaroğlu, burada yaklaşık bin CHP'liye hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'nin beş alanda temel sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, bunları dış politikadaki hatalar, ekonominin yanlış yönetimi, yargı bağımsızlığının ortadan kalması, eğitim sistemindeki başarısızlık ve Kürt sorunu olarak sıraladı.

Suriye konusunda Türkiye'nin hatalı bir politika izlediğini, geçen yıllarda CHP tarafından yapılan uyarıların hükümet tarafından dinlenmediğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Şimdi U dönüşü yapmaya çalışıyorlar. Ama fatura Türkiye'ye çıktı ve vatandaşlara çıktı" görüşünü savundu.

CHP'nin iktidara gelmesi durumunda Türkiye'nin sorunlarını çözmeye aday olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Ortadoğu'ya barışı getirecek olan tek parti CHP'dir. Çünkü biz etnik kimlik üzerinden siyaset yapmıyoruz. Biz inanç üzerinden siyaset yapmıyoruz. Biz yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmıyoruz. Suriye'deki Suriyelileri, kendi ülkemizde yaşayan akrabalarımız olarak görüyoruz. Onlarla kültür birlikteliğimiz var. Bir çatışmayı asla istemiyoruz. Zaten onların akrabaları Türkiye'de. Dolayısıyla bu dış politikanın 180 derece değişmesi lazım."

Türkiye'de 7 Haziran seçimleri sonrasında, koalisyon görüşmelerinin başarısız olmasından AK Parti'yi sorumlu tutan Kılıçdaroğlu, "Milleti yeniden sandığa götürüyorlar, tek başına iktidar olabilir miyiz diye. Acı bir faturayı toplumun önüne koydular. Seçim meydanlarına çıkıp 'bana 400 milletvekili verin' diye konuşanlar var. 'Eğer vermezseniz önünüze acıyı, gözyaşını koyacağım' dedi ve 7 Haziran'dan sonra üç, üç buçuk yıldır devam eden barış süreci çöktü" ifadelerini kullandı.

Almanya'daki seçmenlerden 1 Kasım seçimleri için mutlaka sandık başına gidip oylarını kullanmalarını isteyen Kılıçdaroğlu,"Sakın ola ki şunu düşünmeyin, 'Bir oy, bir oydan ne çıkar, kullanmasak da bir şey olmaz.' Bir oyunuz altın değerindedir. Bir oyunuz Türkiye'nin kaderini değiştirecektir" dedi.

Partililerden sandık güvenliği konusunda endişe etmemelerini isteyen Kılıçdaroğlu, bu konuda yeni bir çalışma yaptıkları bilgisini verdi.

SPD'li Baden Württemberg Eyaleti Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid de sosyal demokrat partilerin dayanışma içinde olması gerektiğini belirterek, CHP'nin Baden Württemberg eyaletinde de teşkilatlanmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

"Bizler ortak değerleri paylaşıyoruz. Ekonomik refahtan herkesin pay alması gerektiğine inanıyoruz, adil bölüşümü savunuyoruz" diyen Schmid, ayrıca Almanya'daki Türk çocuklar ve gençler için eğitimde fırsat eşitliği için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Mülteci krizi başta olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya bulunan Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediklerini vurgulayan Schmid, "CHP, Türkiye'nin AB sürecinde çok önemli bir rol oynayabilir" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, daha sonra CHP'nin Münih'te düzenlenecek etkinliğine katılmak üzere bu kente hareket etti.

Haber Ara