Dolar

32,8401

Euro

35,1734

Altın

2.449,99

Bist

10.471,32

Cezayir'deki anayasal düzenlemeler

Cezayir'deki anayasal düzenlemeler

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-31 21:28:27

Cezayir'deki anayasal düzenlemeler
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, yakın bir zamanda üzerinde çalışılan anayasal düzenlemelerin muhtevasının açıklanacağını duyurdu.

Buteflika, Fransız sömürgesine karşı başlatılan halk ayaklanmasının 61. yıl dönümü münasebetiyle halka yönelik yayımladığı mesajda, "Anayasa revizyonu projesi yakında açıklanacak. Bu proje, tüm alanlarda demokrasinin temellerini atmayı amaçlıyor" ifadesine yer verdi.

Mesajda, projenin vatandaşlık haklarına saygı, yargı bağımsızlığı, güçler ayrılığı ilkesinin kökleştirilmesi ve muhalefetin daha etkin bir rol oynamasını sağlayacak zemini hazırlayacağı belirtildi.

Anayasal düzenlemelerin içeriği, parlamentoya ya da halk oylamasına ne zaman sunulacağıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermeyen Buteflika, iktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) yetkilileri, anayasal düzenlemelerin yıl başından önce açıklanacağını ifade etti.

Buteflika, Mayıs 2014'te 4. dönem cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Divanı Başkanı Ahmed Uyahya başkanlığında ulusal şahsiyetler, partiler ve teşkilatlarla istişare toplantıları düzenleneceğini ve hukukçuların hazırladığı anayasa taslağı üzerinde düzenlemeler yapılacağını duyurmuştu.

Anayasada yapılacak düzenlemelerle ilgili taslak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2 dönemle sınırlandırılması, başbakanın yetkilerinin genişletilmesi, bireysel hak ve özgürlüklerin garanti altına alınması ve terörle mücadele konusundaki bazı önlemleri içeriyor.

Haber Ara