Dolar

32,5248

Euro

34,8975

Altın

2.442,55

Bist

9.915,62

Cezayir'de Araplar ile Amazigler arasındaki olaylar

Cezayir'de Araplar ile Amazigler arasındaki olaylar

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 20:36:59

Cezayir'de Araplar ile Amazigler arasındaki olaylar
Cezayir'in Gardaya vilayetinde, Maliki mezhebine mensup Araplar ile İbadi mezhebi mensubu Amazigler arasında yeniden başlayan şiddet olaylarında, iki günden bu yana çoğunluğu el-Karara ilçesinden olmak üzere 21 kişinin öldüğü bildirildi.

Gardaya Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, olayların yeniden başladığı pazartesi gecesinden bu yana çeşitli ilçelerde hayatını kaybedenlerin sayısının 21'e ulaştığını belirtti. Olaylarda 70'i dün gece olmak üzere yaklaşık 100 kişinin yaralandığını anlatan kaynaklar, yaralılardan 10'unun durumunun ağır olduğunu ve aralarında en az 20 de polisin bulunduğunu aktardı.

El-Karara Hastanesi'ne bugün 17 ceset ile 70 yaralı getirildiği, yaralılardan çoğunun tedavileri için çevre ilçelerdeki hastanelere nakledildiği ifade edildi.

Öte yandan El-Karara ilçesinde yaşayan Osman el-Huya isimli görgü tanığı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "El-Karara'da Arap ve Amazig gençler arasında çıkan olaylarda en az 17 kişi hayatını kaybetti" dedi.

Olaylarda av tüfeği ve el yapımı silahların kullanıldığını anlatan Huya, ölenler arasında kaç Arap veya Amazig olduğuna ilişkin bilgi vermedi.

Cezayir resmi haber ajansı ise "salıyı çarşambaya bağlayan gece meydana gelen olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 15 olduğunu" açıkladı.

Bu arada Cezayir İçişleri Bakanı Nureddin Bedvi'nin de incelemelerde bulunmak üzere beraberindeki heyetle olayların yaşandığı Gardaya vilayetine gittiği kaydedildi.

Gardaya kentinde Sünni Maliki mezhebine bağlı Araplar ile Harici İbadi mezhebine mensup Amazigler arasında Aralık 2013'de başlayan ve "mezhep temelli" olduğu ifade edilen çatışmalar aralıklarla devam ediyor. Son olarak haziran ayıda meydana gelen olaylarda 1 kişinin öldüğü, 17'si polis 40 kişinin yaralandığı bildirilmişti.

Haricilerin son temsilcileri olarak bilinen İbadiler, daha çok Umman Sultanlığı ve Kuzey Afrika'da varlıklarını sürdürüyor. Cezayir, son yıllarda Araplarla, Amazigler arasında "mezhebe dayalı" şiddet olaylarına sahne oluyor.

Haber Ara