Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Burundi'de devlet başkanı seçimine doğru

Burundi'de devlet başkanı seçimine doğru

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 17:17:07

Burundi'de devlet başkanı seçimine doğru
Burundi'de Ulusal ve Bağımsız Seçim Komisyonu, 15 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanı seçiminin 30 Temmuz'a ertelenme olasılığının anayasal şartlarına uymadığını açıkladı.

Seçim komisyonu Sözcüsü Prosper Ntahorwamiye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anayasanın şartlarına göre seçimin, devlet başkanının görevi sona ermeden en az 1 ve en fazla 2 ay önce düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "İki ay öncesinden olması için seçim tarihinin 26 Haziran'da olması gerekirdi. Ancak bu tarih geçtiği için bir ay öncesi kuralına uymuş olmak için, seçimin en geç 26 Temmuz'da yapılması gerekir" ifadesini kullandı.

Burundi'de 26 Ağustos 2010'da devlet başkanlığı görevini üstlenen Pierre Nkurunziza'nın görev süresinin 26 Ağustos 2015'de sona ermesi gerekiyor.

Yasal şartlar dışında siyasetçilerin uzlaşıp seçim takvimini belirleyebileceğini kaydeden Ntahorwamiye, seçim komisyonun taraflar arasında alınan karara karşı çıkmayacağını bildirdi.

Hükümet seçim tarihinin ertelenmesi konusunda resmi bir açıklamada bulunmadı ancak Nkurunziza, seçim kampanyası dolayısıyla ülkenin doğusunda Cankuzo bölgesinde dün düzenlenen bir mitingde halkı 15 Temmuz'da oy vermeye çağırmış, seçim tarihi ertelendiği takdirde bunu duyuracaklarını ifade etmişti.

Öte yandan muhalefet ile sivil toplum kuruluşları, Doğu Afrika Topluluğu'nun düzenlediği zirvede teklif edilen çözümleri reddettiğini ve devlet başkanı seçimini boykot edeceklerini kaydetti.

Burundi'deki siyasi krize çözüm bulmak amacıyla hafta başında Tanzanya'nın Darüsselam kentinde toplanan Doğu Afrika Topluluğu, 15 Temmuz'da düzenlenmesi planlanan devlet başkanı seçiminin 30 Temmuz'a ertelenmesini önermişti.

Muhalefet, zirvede Nkurunziza'nın 3. kez devlet başkanı seçimine aday olması konusu doğrudan tartışılmadığı için tepki göstermişti.

Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın resmen adaylığını duyurduğu 25 Nisan'dan sonra muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, protesto için sokaklara dökülmüştü. Gösteriler sırasında 89 kişi yaşamını yitirdi.

Haber Ara