Dolar

32,2619

Euro

34,6962

Altın

2.402,69

Bist

10.234,48

Bursa'da kök hücre nakilleri devam ediyor

Bursa'da kök hücre nakilleri devam ediyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-14 16:03:25

Bursa'da kök hücre nakilleri devam ediyor
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı bünyesinde 2009 yılında kurulan Kemik İliği Nakil Merkezi, bugüne kadar gerçekleştirdiği 225 kök hücre nakliyle, lösemi ve lenf bezi kanseri hastalara umut oldu.

UÜ Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakli Ünitesi sorumlusu Doç. Dr. Vildan Özkocaman, yazılı açıklamasında, bünyesinde bugüne kadar toplam 225 hastaya kök hücre nakil işlemi gerçekleştirilen merkez sayesinde, Güney Marmara'daki hastaların sıra beklemeden nakil olabildiklerini belirtti.

Özkocaman, nakillerin öncelikle kök hücre toplanarak gerçekleştirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hastalıklara göre kök hücreleri ya kişinin kendisinden ya da dokuları ona uyan kardeşinden uygun ilik hücreleri alınıyor ve nakil işlemi gerçekleştiriliyor. Hastalığın tipine, evresine, çıkabilecek komplikasyonlara göre değişebilmekle beraber hastalarımızın yüzde 85'i hayattadır. Sadece Bursa ve ilçelerine değil, Güney Marmara'daki Balıkesir, Gönen, Bandırma, Yalova, Kütahya ve Bilecik'e de hizmet veriyoruz. Merkezimizde Hematoloji Bilim Dalı 24 özel odalı klinik yatağı ve nakil ünitemiz 8 hepafiltreli özel donanımlı odalarla nakil olacak hastaları izleme ve takip sürdürülmektedir. Hastalar nakil sırası beklemiyorlar. Şuan nakil ünitemiz tüm bu bölgelere yetecek sayıda yatağa sahiptir. Sayının artması gereken duruma göre de cevap verebilir."

Merkezin, yaklaşık 6 yıldır her yıl artan oranda nakil gerçekleştirdiğini vurgulayan Özkocaman, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bursa'da nakil yapılmıyorken hastaların Ankara ya da İstanbul'a gitmeleri ve orada şehre yerleşmeleri, en az 3-4 ay hatta 1 yıl kalacak şekilde bir ev bulmaları gerekiyordu. Ama artık Güney Marmara'dan gelen hastalarımız dahil, Bursalı hastalar nakil olmak için başka bir şehre gitmek zorunda kalmıyorlar. Hasta yakınları da kendi şehirlerinde nakil olan hastalarına daha kolay bir şekilde destek olabiliyorlar."

Merkezlerinde her yıl 40-50 arasında hastaya nakil yapıldığını bildiren Özkocaman, hastaların nakil için sıra beklemediğini, merkezin daha fazla sayıda nakili de kaldırabilecek altyapıya sahip olduğunu bildirdi.

Haber Ara