Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'a süre verilmesi

Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'a süre verilmesi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 11:21:22

Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'a süre verilmesi
Yunanistan'da muhalefet partileri, Avro Bölgesi liderlerinin Yunanistan'a yeni öneri sunması için yarına kadar süre vermesinin ve borç sorununa ilişkin nihai kararın pazar günü alınacağının açıklanmasının ardından, ülkenin Avro Bölgesi'nde kalması gerektiğini tekrarladı.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi (ND) Basın Sözcüsü Kostas Karagunis, ülkeyi Avro Bölgesi'nde tutacak bir çözümün bulunması gerektiğini vurguladı. Yunanistan'ın kırmızı çizgilerinin Avro Bölgesi ve Avrupa olduğunu ifade eden Karagunis, "Hükümetin, söz verdiği gibi ülkeyi Avro Bölgesi'nde tutacak bir anlaşma sağlama sorumluluğu var" dedi.

Nehir (Potami) Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis de hükümetin ülkeyi Avrupa Birliği'nde tutacak tekliflerde bulunması gerektiğini, bunun dışında yapılacak her hareketin "hainlik" olacağını belirtti. Theodorakis, Başbakan Aleksis Çipras'ın Atina'da yapılan liderler toplantısında söylediği gibi, ülkeyi Avro Bölgesi ve Avrupa'dan çıkma riskine sokmadan çözüm getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Theodorakis, Çipras'ın referandumdan önce "Hayır oyu kullanın, 48 saat içinde çözüm getirip bankaları açacağım" dediğini anımsattı ve "Bu dramın burada bitmesi gerekiyor" diye konuştu.

Muhalefet partilerinden Panhellenik Sosyalist Hareket'nin (PASOK) eski Genel Başkanı Evangelos Venizelos, Avrupalı liderlerin ilk defa açık bir şekilde Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkma riskini konuştuğuna dikkati çekti.

Devlet Bakanı Yardımcısı ve hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi (ANEL) milletvekili Terens Kuik, Mega televizyonuna yaptığı açıklamada, yeni Maliye Bakanı Öklid Çakalatos'un mevkidaşlarından olumlu tepkiler aldığını belirterek sürdürülebilir çözüm için çaba sarf edildiğini söyledi.

- Medyaya yansıması

Eleftheros Tipos gazetesi, "Yunanistan için SOS" başlığını attığı haberde, AB'nin "Grexit" (Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden ayrılması) uyarısından sonra ülkenin dramatik saatler yaşadığı belirtildi.

Efimerida Ton Sintakton gazetesindeki haberde, "Kreditörler Yunanistan'a en sert yüzünü gösterdi. Avrupa Komisyonu Grexit için hazır durumda. Sadece (Fransa Cumhurbaşkanı) Hollande Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalmasını istiyor" ifadesi kullanıldı.

Avro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut teklif getirmesi için yarına kadar süre vererek ülkenin durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı aldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel'deki zirvenin ardından basına yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın en geç perşembe gününe kadar Avro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) resmi başvurusunu yapacağını ve bu talebi acil olarak değerlendireceklerini söylemişti.

Haber Ara