Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

BMGK'da kabul edilen Suriye karar tasarısı

BMGK'da kabul edilen Suriye karar tasarısı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-19 14:27:39

BMGK'da kabul edilen Suriye karar tasarısı
İngiliz hükümeti, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlatılması ile ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden tasarıyı oy birliğiyle kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, kabul edilen karar tasarısını, Suriye'deki tarafların müzakere masasına getirilmesi ve Esed rejiminden uzaklaşarak kapsayıcı bir Suriye hükümetine geçiş için önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Hammond, Suriye'nin uzun bir süredir dünyanın en büyük insani ve güvenlik krizi olduğunu vurgulayarak, "Uluslararası toplum, Suriye'deki kanlı iç savaşın bitirilmesi için çalışmak üzere bir araya geldi. Bu karar tasarısı bize, ileriye dönük açık bir yol ve bir zaman çizelgesi sunuyor. Elbette önümüzde birçok zorluklar var ancak dünya Suriye krizine çözüm için büyük bir adım attı" diye konuştu.

- Karar tasarısı

Konseyde kabul edilen kararda ocak ayı başında Suriye genelinde bir ateşkes ve buna paralel olarak siyasi müzakerelerin başlaması çağrısı yapılmıştı. Ancak müzakerelere başlamak için hangi muhalif grupların masada olabileceği, Esed'in geleceği ve seçimlere katılıp katılmayacağı gibi konularda mutabakat sağlanamadığı için BMGK kararında bu konular açıklığa kavuşturulmadı.

Kararda, sivillere yönelik her türlü saldırı ve varil bombası kullanımına son verilmesi ile ülkenin tüm kesimlerine insani yardım ulaştırılmasının sağlanması maddeleri yer alıyor. Ancak daha önceki BMGK kararlarında da bulunan fakat uygulanmayan bu maddelerin bu kez nasıl hayata geçirilebileceğine ilişkin de ayrıntı bulunmuyor.

Karar tasarısı dün 15 üyenin desteğiyle kabul edilmişti.

Haber Ara