Dolar

32,2580

Euro

35,0693

Altın

2.467,33

Bist

10.319,96

BM Suriye Özel Temsilcisi İtalya'da

BM Suriye Özel Temsilcisi İtalya'da

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-07 19:54:31

BM Suriye Özel Temsilcisi İtalya'da
" Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura, Suriye krizinin çözümü için henüz "bir ışık olmadığını ancak bir yola girildiğini" söyledi.

Temaslar için Roma'da bulunan de Mistura, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile Dışişleri Bakanlığı binasında 45 dakika baş başa görüştü. İkili, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Gentiloni, bir dönem İtalya Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinde de bulunan de Mistura'yı bir anlamda evi olan bakanlıkta ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, BM Suriye Özel Temsilcisi olması sebebiyle kendisinden Suriye krizine ilişkin son gelişmeleri öğrenme fırsatı edindiğini kaydetti.

Gentiloni, "Suriye krizinde iki ay önce çözüm belirtisi yoktu. Viyana'da yapılan iki görüşme sonucunda bu belirtiler ortaya çıktı. Biz de şimdi bu ortaya çıkan çözüm belirtilerini, eğer mümkün olacaksa, çözüm ve ateşkes yolunda açık tutmak istiyoruz" dedi.

Ülkesinin gelecek ocak ayında DAEŞ karşıtı koalisyonu Roma'daki zirvede ağırlayacağını hatırlatan Gentiloni, bu vesileyle DAEŞ'e yönelik mücadelenin yoğunlaşmasının da ele alınacağını dile getirdi.

Paolo Gentiloni, ABD Başkanı Barack Obama'nın asker göndermeme niyetinin, ABD'nin DAEŞ'e karşı girişimleri yoğunlaştırmak istemediği anlamına gelmeyeceğini de ifade ederek, "15-20 yıl öncesinde olduğu binlerce askeri sahaya gönderme gibi nostaljik fikre sahip olmaya gerek yok. Lazım olan daha birlik içinde, aynı zamanda DAEŞ ile mali açıdan da mücadele edebilecek bir birlik" diye konuştu

Suriye muhalefetinin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da buluşacak olmasına ilişkin soru üzerine Bakan Gentiloni, bu buluşmanın çok önemli ve müzakereler için temel oluşturacağını aktararak, "İlerleyen günlerde Riyad'da olacak toplantıdan çok şey bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Gentiloni, Suriye'de hükümetle muhalefet arasında müzakerelerin başlaması, buna bağlı olarak da ateşkesin sağlanmasını "ulaşılacak olağanüstü bir hedef" şeklinde nitelendirdi.

- "Suriye krizi, her zaman sürprizlerle dolu oldu"

BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura da sadece 3 ay kadar önce Ukrayna krizi dolayısıyla anlaşmazlık yaşayan ABD ile Rusya'nın, bugün Suriye krizinin çözümü için aynı masada ve aynı hedef doğrultusunda bir araya geldiğine dikkati çekerek, "Sadece 3-4 hafta önce de aynı o yedi saatlik toplantıda Suudi Arabistan, İran ve Türkiye aynı masadaydı. Bu demek oluyor ki, yolunda giden bir şey var" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de rejim ile muhalifler arasında müzakerelerin başlaması ve ateşkesin Viyana-2'den çıkan somut sonuçlar olduğunun altını çizen de Mistura, "Suriye krizi, her zaman sürprizlerle dolu oldu. Bu iki somut şeyle bir çözüm yolundan konuşulur. Şu an için halen tünelin ucunda henüz bir ışık yok, ama bir tünel var" ifadelerini kullandı.

De Mistura, daha önce bu tünelin dahi olmadığını kaydederek, bunu olumlu olarak değerlendirmeleri gerektiğini, Suriye'deki durumun çekilmez hale geldiğini, bunun diğer bölgelere de yansıdığını söyledi.

DAEŞ terörünün Avustralya'dan Türkiye, Mali ve Fransa'ya kadar herkesi etkilediğine işaret eden de Mistura, "Doğru olan şu ki, DAEŞ'e karşı askeri güçle mücadele, Suriye'de siyasi çözümle desteklenmezse kazanılamaz" dedi.

Özel temsilci, Viyana sürecinin DAEŞ tamamen izole edilene ve ateşkes ve çözüm süreci olana kadar sürmesi gerekliliğini de dile getirdi.

Steffan de Mistura, BM'nin Suriye'de üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Haber Ara