Dolar

32,1395

Euro

34,9371

Altın

2.428,25

Bist

10.656,96

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-20 14:15:18

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 12 yılda 4 milyon hektarda çalışma yapılıp, 3 milyar 250 milyon fidanın toprakla buluşturulduğunu belirterek, "Bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin ormanlık alanı, son 12 yılda 9 bin hektar artırılmıştır" dedi.

Eroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu "BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı"nın (UNCCD COP12) Yüksek Düzeyli Oturumunda yaptığı konuşmada, çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın, insanlar için tehdit unsuru oluşturan temel meseleler olduğunu bildirdi.

Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi kapsamında bir arada bulunduklarını dile getiren Eroğlu, "Günümüzde 1 milyar insan yeterli oranda gıda alamamakta, 2,8 milyar insan su kıtlığı yaşamakta, 900 milyon insan sağlıklı suya ulaşamamaktadır. Beslenme ve temiz su kaynaklarına ulaşma, her insanın en temel hakkıdır. Gıda üretiminde en büyük sıkıntı tarım arazilerinin yok olması ya da bozulmasıdır" diye konuştu.

"Çölleşme, toplumların geçim kaynaklarını etkileyen, kimi zaman göçlere zorlayan küresel bir problemdir" ifadesini kullanan Eroğlu, bu durumun dünyada her yıl 500 bin kişiye evini terk ettirdiğini söyledi.

Sağlıklı hayat şartlarının bulunduğu bir dünya hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu vurgulayan Eroğlu, bunu sağlayabilmek için insanların davranış şekillerini değiştirmesi, su ve gıda sağlayan her karış toprağın korunması gerektiğini kaydetti.

- "2023'e kadar 7 milyar fidan hedefliyoruz"

Yürüttükleri çalışmaları anlatan Eroğlu, 2014-2023 yılları arasında uygulanmak üzere hazırlanan Türkiye Çölleşmeyle Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı'nın hayata geçirildiğini bildirdi.

Eroğlu, Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Strateji Eylem Planı'nın da 2013-2017 yıllarını kapsadığını, su havzası bazında kuraklık yönetim planlarının hazırlandığını belirtti.

Türkiye'nin erozyonla mücadelede dünya liderleri arasında yer alan, orman alanını artıran ender ülkelerden biri olduğuna işaret eden Eroğlu, "Son 12 yılda 4 milyon hektar alanda çalışma yapılarak, 3 milyar 250 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur. Bu çalışmalar neticesinde Türkiye'nin ormanlık alanları, son 12 yılda 9 bin hektar artırılmıştır. 2023 hedeflerimiz arasında, ormanlık alanlarımızın oranını yüzde 27,8'den yüzde 30'a çıkarmak var" dedi.

Eroğlu, çalışmalar sonucunda denizlere, göllere taşınan toprak miktarının yılda 500 milyon tondan 168 milyon tona indirildiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, "2023'e kadar dünyamızdaki her insan için 7 milyar fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Bunu da bir müjde olarak arz etmek istiyorum. Ayrıca COP12'ye katılan her bir katılımcı için birer fidan dikildi. COP12 hatıra ormanını da tesis ettiğimizi katılımcılara bildirmek istiyorum. Artık her katılımcının Türkiye'de de bir fidanı var" diye konuştu.

- "Bir fonun kurulması şart"

Türkiye'nin Afrika'daki çalışmalarına değinen Eroğlu, kıtadaki 1 milyon 643 bin kişiye içme suyu sağladıklarını anlattı. Eroğlu, Afrika'daki gıda kıtlığı ve göç sorununun temelinde, toprakların verimsizleşmesi ve çölleşmesinin yattığını belirtti.

Konferansta bu hafta gündeme getirilecek konular ve yapılması gerekenlere ilişkin bilgi veren Eroğlu, çalışmaların uygulanabilmesi için bütçe ve yeterli kaynağın harekete geçirilmesinin tartışılacağını, bütün tarafların kabul edebileceği bir fon kurulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın önlenmesi için geçmişten bugüne verdikleri desteği sürdüreceklerini ifade eden Eroğlu, bu kapsamda finansmanını Türkiye'nin sağladığı Ankara girişimini hayata geçirdiklerini anımsattı.

Eroğlu, Türkiye'nin COP12'de alınacak kararlar ve arazi bozulumunun dengelenmesi hedefinin etkin şekilde hayata geçirilmesi için politik ve mali destek sağlamayı öngördüğünü, diğer ülkelerin de Ankara girişimine destek vermesini beklediklerini kaydetti.

Bakan Eroğlu, konferansta alınacak kararlarla, arazi bozulumunun dengelenmesi ve iklim değişikliğiyle mücadelede daha kararlı duruş sergilenmesi açısından dünyaya güçlü bir mesaj verilebileceğini sözlerine ekledi.

Haber Ara