Dolar

32,2150

Euro

35,0845

Altın

2.471,76

Bist

10.158,63

Bilecik'te asırlık gelenek yaşatılıyor

Bilecik'te asırlık gelenek yaşatılıyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-23 22:01:11

Bilecik'te asırlık gelenek yaşatılıyor
Pazaryeri ilçesinde, dini bayramlarda asırlardır süren gelenek gereği camilerden çıkan cemaat, topluca mezarlık ziyaretinde bulunuyor.

Namazlarını kıldıktan sonra camilerden cemaat din görevlileriyle ilçe mezarlığına kadar yürüyor. Burada din görevlilerince ayetler okunup, topluca dua ediliyor. Geleneksel mezarlık ziyareti, duanın ardından vatandaşların kabirlerine bakım yapmasının ardından sona eriyor.

Kurban Bayramı öncesi düzenlenen kabir ziyaretine, İlçe Kaymakamı İbrahim Özdel, Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, İlçe Müftüsü Ramazan Kara ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Kaymakam Özdel, yaptığı konuşmada, toplulukları bir araya getiren onları acısıyla tatlısıyla anlamlı kılan atalarından gelenekselleştirilmiş bazı hususların devam ettirilmesinin önemine değindi.

Bu tür geleneklerin gelecek nesillere aktarılmasının önemli olduğunu dile getiren Özdel, şunları kaydetti:

"Bu geleneği, bir binanın kiriş ve kolonları olarak değerlendiriyorum. Kültürümüzden, geleneklerimizden, örf ve adetlerimizden taviz verirsek, binanın kolon ve kirişleri olmadan nasıl ayakta duramazsa adetlerimizden vazgeçtiğimizde kolon ve kirişleri olmayan bina gibi oluruz. Pazaryeri ilçesinde yüz yıllardır devam eden kabir ehlini ziyaretlere kadın, erkek, yaşlı genç herkes katılıyor. İnşallah gelecek nesillerimiz de bu güzel adeti kendilerinden sonra geleceklere taşırlar ümit ediyorum."

Belediye Başkanı Yalçın da ilçede yıllardır dini bayramlarda toplu mezar ziyaretleri gerçekleştirildiğini söyledi.

Geleneği yaşatarak gelecek nesillere aktarmayı amaçladıklarını vurgulayan Yalçın, "Böyle bir geleneğin her yerde olmadığını biliyoruz. Bu günlerde bu birlik beraberliğe çok ihtiyaç var. Hemşehrilerimiz de bunun örneğini çok güzel gösteriyor" ifadesini kullandı.

Haber Ara