Dolar

32,2046

Euro

35,0306

Altın

2.529,01

Bist

10.711,80

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Şahabettin Kayhan, TBMM'den beyaz baston yasası çıkarmalarını talep etti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-13 15:41:02

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası
Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Şahabettin Kayhan, TBMM'den beyaz baston yasası çıkarmalarını talep etti.

Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yapan Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Şahabettin Kayhan, bastonun; tarihin en eski dönemlerinden beri körlerin bağımsız hareketinin bir aracı olduğunu belirtti. Basit bir ağaç dalından yapılan bir değnek olan bastonun, 20'nci yüzyılın ilk çeyreğinde 'Beyaz Baston' özelliğini kazandığını ifade eden Kayhan, Türkiye'de Körlere Işık Derneği tarafından 7-14 Ocak tarihleri arasındaki haftanın 'Beyaz Baston Haftası' olarak kabul edildiğini ve bu geleneğin hükümetlere ve kamuoyuna benimsetildiğini kaydetti. Kayhan, "Uzunca bir süre Beyaz Baston Haftası, çeşitli etkinliklerle anılmış; ancak 1980'li yıllarda unutulmaya yüz tutmuştur. Bir süreden beri engellilerle ilgili örgütler Beyaz Baston Haftasını yeniden canlandırmaya başlamışlardır. Biz de bugün beyaz bastonlular olarak sesimizi yükseltiyoruz" dedi.

Vatandaşlardan beyaz bastonun önemini kavramalarını isteyen Kayhan, "TBMM'den beyaz baston yasası çıkararak, kullanımının standartlarını belirlemesini ve uyulması gereken kuralların güvence altına almasını talep ediyoruz. Çünkü beyaz baston; körlerin bağımsızlığının güvencesi, en yalansız dili ve en dolayımsız sembolüdür. O, aynı zamanda en yalın iletidir" ifadelerini kullandı.

Görme engellilere beyaz bastonun dağıtılması ile devam eden basın açıklaması, daha önce düzenlenen 'Engellilere Karşı Ayrımcılıkla Mücadele Savunu ve İzleme' kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.

Haber Ara