Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Bayramda 20 bin kişi yurtdışı turuna çıkacak

Bayramda 20 bin kişi yurtdışı turuna çıkacak

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-12 12:19:30

Bayramda 20 bin kişi yurtdışı turuna çıkacak
ZEYNEP DUYAR / SÜMEYYE DALKILINÇ - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu yıl Ramazan Bayramı'nda seyahat acenteleri kanalıyla yurtdışına tatile çıkacak kişi sayısının 20 bin civarında olacağının tahmin edildiğini söyledi.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Ulusoy, bayram döneminin cuma, cumartesi ve pazar günlerine denk gelmesi nedeniyle talebin düşük seyrettiğini, ancak yıllık iznini bayram ile birleştiren tatilcilerden kaynaklanan bir hareketlilik beklediklerini kaydetti.

Ulusoy, bu yıl Ramazan Bayramı'nda seyahat acentelere kanalıyla yurtdışında tatile çıkacak olan kişi sayısının 20 bin civarında olacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

Türk turistlerin bu bayram tatilinde 200 ile 250 milyon lira civarında para harcaması gerçekleştireceği kanısında olduklarını aktaran Ulusoy, yurtdışı turlarda kişi başı ortalama 190 avrodan başlayıp 4 bin 900 avroya kadar farklı fiyat aralığında tur seçeneklerinin bulunduğunu, yerli turistin ise bayramda ortalama harcamasının bin lira civarında olacağının tahmin edildiğini ifade etti.

- "Seyahat severlerin ilk tercihleri genellikle İtalya"

Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar ise ramazanın yaz dönemine denk gelmesi nedeniyle son bir kaç yıldır Ramazan Bayramları'nın normal yaz tatilleri kapsamında değerlendirilmeye başlandığını söyledi.

Seyahat severlerin yurtdışına çıkacakları zaman ilk tercihlerinin genellikle İtalya olduğunu aktaran Özkar, ancak son yıllarda İtalya'nın tahtını zorlayan Orta Avrupa turları sattıklarını kaydetti.

Budapeşte-Viyana ve Prag'ı içeren, 1 haftada 3 ülkenin bir arada ziyaret edilebildiği tur paketinin en çok satanlar arasında ikinci sırada olduğu bilgisini veren Özkar, bu yıl İspanya tur paketleri için önemli bir satış patlaması yaşandığını, İspanya'nın bu sıçrama ile Balkanlar'ı yerinden indirdiğini ve üçüncü sıraya oturduğunu dile getirdi.

Yine aynı sıçramanın Benelüks ülkelerinde de yaşandığını, aynı seyahatte 5 ülke görülebilen Benelüks tur paketlerinin en çok satan dördüncü turlar olduğunu bildiren Özkar, "Hırvatistan'ın vize talep etmeye başlaması dolayısıyla Balkanlar'daki talep bir miktar azaldı. Komşumuz Yunanistan ve gemi turları da son yıllarda olduğu gibi bu yıl da yükselen bir ivme ile altıncı sırada yer alıyorlar" şeklinde konuştu.

- "Geçmiş yıllara göre bazı tur paketleri yüzde 30'lara varan fiyat avantajı ile satılıyor"

Özkar, geçmiş yıllara göre bazı tur paketlerinin yüzde 30'lara varan fiyat avantajı ile satıldığını söyledi.

1 haftalık İtalya-Orta Avrupa-İspanya seyahatlerinin 299 avro ile 599 avro arasında değiştiğini, Avrupa'da deniz tatili düşleyenlere Rodos, Sicilya, Amalfi sahilleri, Malta ve Halkidiki'nin ise 139 ile 499 avro arasında satıldığı bilgisini veren Özkar, sıra dışı yurtdışı tur seyahatlerinden İzlanda'nın 2 bin 999 avro, Tanzanya-Zanzibar turunun ise 3 bin 499 avroya alıcı bulduğunu kaydetti.

Özkar, vizesiz Balkan seyahatine gitmek isteyenlerin ise 179 ile 219 avro fiyat aralıklarıyla tur satın alabildiğini dile getirdi.

Yurtdışı paket turlarında geçen yıl 730 avro olan kişi başına paket tur harcamasının bu yıl 680 avroya gerilediğini vurgulayan Özkar, yurtdışına seyahate gidenlerin de ziyaret ettikleri ülkelerde yaptıkları ortalama harcamanın 300 avro civarında olduğunu ifade etti.

Tur paketlerinin hemen hemen tamamına yakınının avro bazında satıldığına işaret eden Özkar, "Tüketiciler uzun zamandır seyahat harcamasını hesaplarken zaten yuvarlak 3 lira birim fiyattan hesap ediyorlar. Bu nedenle dolardaki oynamalar avro bazında 3 lira barajını fazla aşmadığından ve şuanda da seviyenin altında olduğundan satış azalması yaşamadık. Aksine bu yılın ilk periyodunu yüzde 30 geçen yıla göre ciro artışı ile kapattık. Kişi sayımızda ise yüzde 40'a yakın artış söz konusu" şeklinde konuştu.

- "Kurlardaki artış yurtdışı turlarının satışını olumsuz yönde etkilemedi"

Etstur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek de Türk turistlerin yurt dışı tur programlarından en çok İtalya, Orta Avrupa, Benelux & Paris ile Rusya turlarına rağbet gösterdiğini, yurt dışı turların fiyatlarının gidilecek destinasyona ve seçilen tura göre değiştiğini söyledi.

Kurlardaki artışın yurtdışı turlarının satışını olumsuz yönde etkilemediğine işaret eden Özbek, "Aksine bu seneki satışlarda geçen seneye göre önemli bir artış var" dedi.

Yurtdışı turlarda 2015'in ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23'lük büyüme olduğu bilgisini veren Özbek, şunları kaydetti:

"Etstur nisan ayı sonunda önceki yılın aynı dönemine oranla kişi sayısında toplamda yüzde 51'lik artış yakaladı. Gözlemlediğimiz kadarıyla iç pazarda talep ağırlıklı olarak Ramazan Bayramı ve sonrasına gelmekteydi, beklediğimiz gibi de oldu. Haliyle nisan, mayıs ve haziran ayları ciddi anlamda geçen senenin gerisine düştü. Sektör bu eksiği sezonun geri kalan döneminde kapatabilir mi hep birlikte göreceğiz."

Haber Ara