Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-09 23:27:38

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (2)
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Türkiye, IŞİD'e ve Türkiye'ye tehdit oluşturan diğer bütün terör örgütlerine karşı nasıl kendi sınırlarımız içerisinde bir mücadele veriyorsak, sınırlarımız dışında da mücadelede kararlıdır. Hiçbir örgütün Türkiye'ye karşı bir tehdit oluşturmasına müsaade edilmeyecektir. Bu, Türkiye'nin varlık meselesidir, bekası meselesidir" dedi.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Türkiye'nin 1 Kasım seçimine gitmesine ve ayrıca bu seçim ortamında ağır bir terör saldırısı altında bulunmasına rağmen, ülkede devam eden büyük projelerin hiçbirinin aksamadan yürütüldüğünü aktaran Kurtulmuş, İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü köprüyü buna örnek gösterdi.

"Şu bilinçle hareket edilmiştir; bu hükümet geçici bir bakanlar kurulu olabilir ama görevde kaldığı her saniye, her dakika, her saat içinde milletin anayasal bir zorunluluk olarak kendisine yüklemiş olduğu sorumluluğu yerine getirmek zorundadır" diyen Kurtulmuş, hükümetin bu bilinçle hareket etmesiyle sahadaki uygulamaların kesintisiz sürdürüldüğünü bildirdi.

Bu sürecin bir ilk olduğunu ve başarıyla sonuçlandığını vurgulayan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Şimdi önümüzde yeni bir dönem var. 1 Kasım sonuçları Türkiye'de milli iradeyi ortaya koydu. Ümit ediyoruz ki herhalde Yüksek Seçim Kurulunun takvimine göre ayın 17'sinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yemin töreni başlayacak. Ondan sonraki 5 gün içerisinde TBMM Başkanlık seçimi gerçekleştirilecek. Hemen arkasından da Sayın Başbakan Türkiye'nin 64. Hükümetini kurma görevini Sayın Cumhurbaşkanımızdan alarak, hükümeti kurma çalışmalarını başlatacaktır.

Ben 1 Kasım seçim sonuçlarının Türkiye için hayırlı olmasını, yeni dönemin Türkiye için birliğin, dirliğin, kardeşliğin, yeni ve güçlü Türkiye'nin kurulması için önemli bir süreç olduğunu görüyorum. Bu sürecin inşallah çok başarılı bir şekilde sürdürüleceğine yürekten inanıyorum. Bu seçim sürecine, seçim hükümetine katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Seçim günü görev yapan bütün emniyet mensuplarımıza, sandıklarına sahip çıkan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. 1 Kasım Türkiye için hayırlı uğurlu olsun."

- Sorular

Numan Kurtulmuş, açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

"Yeni dönemde Çözüm Süreci'nde HDP ve İmralı'nın bundan sonra muhatap alınmayacağına dair yorumlar yapılıyor. Bu yorumlara ne dersiniz?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Türkiye'de 37 yıldır devam eden bir terör süreci bulunduğunu belirterek, "Türkiye, adına ne dersek diyelim, Çözüm Süreci, başka bir şey ama bundan sonra Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi olarak gördüğümüz bu süreç Türkiye için hayati bir önem taşıyor" dedi.

37 yılda 40 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini, 7 bin kişinin şehit edildiğini, ayrıca Türkiye'nin en az 1,5 trilyon dolar ekonomik kaybı olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün bunların ortadan kaldırılması ve Türkiye'de toplumun tüm kesimlerinin barış ve kardeşliğe sahip çıkacağı yeni bir düzenin başlaması lazım. Bunun için başından beri bizim söylediğimiz şey şudur; terör örgütü ya da terör örgütüne müzahir güçlerin burada iki yüzlü davranmamaları gerekir. Bir elinizde silah olacak, diğer elinizle halay çekeceksiniz, böyle bir şey olmaz. Öncelikli olarak tüm silahların gömülmesi, üzerine beton atılması ve bir daha Türkiye'de, bu aziz vatanda hiç kimsenin devletin meşru güçleri dışında hiçbir kimsenin eline silah almaması ilk şarttır.

Bu sağlandıktan sonra, bu ortaya çıktıktan sonra, terör örgütünün bundan sonra Türkiye'de hareket etmesinin imkanı ortadan kaldırıldıktan sonra, Türkiye'de tüm vatandaşlarımızın sahip çıktığı, barış, Milli Birlik ve Kardeşlik Süreci gerçekten bütün yönleriyle ortaya konulacaktır. Bu konuda zaten geçtiğimiz 13 yıllık AK Parti iktidarlarında işin önemli bir kısmı gerçekleştirilmiştir. Hak ve özgürlüklerin genişletilmesi konusunda, vatandaşlarımızın eşit ve özgür yurttaşlar olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin birer saygın bireyleri olması konusunda atılması gereken adımların çoğu atılmıştır.

Burada vatandaşlarımızla aramıza terör örgütünün girmesine artık asla müsaade edilmeyecektir. Türkiye hem 78 milyon yurttaşının her birinin eşit ve özgür yurttaşlar olmasını sağlayacak, hem terörün tüm tehditlerini bertaraf edecek ve Allah'ın izniyle kıyamete kadar bu topraklarda barış içinde yaşayabileceğimiz, kardeşlik içinde yaşayabileceğimiz bir düzeni de sağlayacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

- Ortak operasyon iddiası

Kurtulmuş, aynı gazetecinin, "Bugün bir gazetenin iddiasıydı, Türkiye ve ABD'nin IŞİD'e karşı ortak operasyon yapacağına dair. Bunun için ne dersiniz?" sorusuna karşılık, özelikle 20 Temmuz'dan sonra çok zor bir süreç yaşayan Türkiye'nin, bu süreci, emniyet birimleri, Türk Silahlı Kuvvetleri, özel harekat ve istihbarat birimlerinin üstün koordinasyonuyla mümkün olduğu kadar etkin bir şekilde geçtiğini belirtti.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Ancak Türkiye üzerindeki tehdit, sadece Türkiye'nin kendi sınırları içerisindeki terör tehdidi değildir. Özellikle Suriye ve hatta Irak'tan kaynaklanan, ikisinin sınırını topladığınız zaman bin 251 kilometre... Bin 251 kilometrelik sınırımızın öte tarafında yönetilemeyen iki ülkeden bahsediyoruz. Özellikle Suriye'de artık örgütlerin cirit attığı bir coğrafya söz konusudur. Diyebiliriz ki Suriye, bir örgütler konfederasyonu haline dönmüştür. IŞİD başta olmak üzere birçok örgüt ile doğrudan doğruya Türkiye'yi tehdit altına almak istemektedirler.

Dolayısıyla Türkiye, IŞİD'e ve Türkiye'ye tehdit oluşturan diğer bütün terör örgütlerine karşı nasıl kendi sınırlarımız içerisinde bir mücadele veriyorsak, sınırlarımız dışında da mücadelede kararlıdır. Hiçbir örgütün Türkiye'ye karşı bir tehdit oluşturmasına müsaade edilmeyecektir. Bu Türkiye'nin varlık meselesidir, bekası meselesidir. Bu konuda Türkiye üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirecektir ve bu örgütlerin Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturmalarını önleyecek girişimlerde bulunacaktır."

Kurtulmuş, "17'sinde yemin töreni edilecek. Ardından 5 gün sonra görev devralınacak dediniz. Yasal olarak yemin edildiği gün geçici hükümetin görevleri sona erecek. Bu 5-6 günlük süreci nasıl geçmeyi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine de bu konunun hukuki detaylarının çalışıldığını söyledi.

Yeni bir hükümet kurulana kadar eski hükümetin görevde bulunacağını belirten Kurtulmuş, "Bir saniye boşluk kalmadan, Türkiye hükümetsiz kalmadan bu süreç yönetilir" dedi.

(Bitti)

Haber Ara