Dolar

32,2263

Euro

34,6471

Altın

2.396,23

Bist

10.244,85

Başbakan Yardımcısı Türkeş:

Başbakan Yardımcısı Türkeş:

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-14 15:25:24

Başbakan Yardımcısı Türkeş:
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, "Geçtiğimiz Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, maalesef Avrupa ülkelerinde yükselen bir zenofobya (yabancı düşmanlığı) ve İslamofobinin bu politikalarda hakim olduğunu gözlemledik. Avrupa'da 20. yüzyıl başında yaşanan felaketlerin temelinde de bunların olduğunu tarih bize gösteriyor ve biliyoruz" dedi.

Türkeş, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında, Hırvatistan Dr. Ahmet Smayloviç İslam Lisesi Müdürü Mevlüdi Arslani ve öğrencileri kabul etti.

Kabulde, 21. yüzyılın yeni bir yüzyıl olduğunu, çağın değiştiğini, yeni bir çağda yaşandığını ifade eden Türkeş, bu durumu henüz birçok insanın anlayamadığını söyledi.

Öğrencilerin yeni çağda yaşayacağını ve yönetici olarak hayatın farklı yerlerinde önemli görevler üstleneceklerini aktaran Türkeş, dünyada iyiyi, güzeli ve kolayı anlamanın, kabul etmenin hoş bir şey olduğunu belirtti.

Türkeş, 20. yüzyılın başında yaşanan iki büyük savaş ve yıkımın ardından, bu coğrafyada öncelikli olarak bir tek Avrupa fikrine gidildiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Bu, önce bir ekonomik entegrasyon sonra da sosyal entegrasyon olarak ortaya çıktı. 60 yıl geçti bunun üzerinden. 60 yıl sonunda geldiğimiz yerde maalesef Avrupa'da sosyal entegrasyon insanların farklılıklarını gözeterek-üzülerek söylüyorum ki- hala oluşamadı. İnançlar insanların manevi dünyalarıdır. Herkesin inancı farklı olabilir ama inancı olan her insanın inanç sitemine saygı göstermek gerekir. Biz elhamdülillah Müslümanız ve böyle bakıyoruz. Ben kendi inancımı, felsefemi, yaşayış tarzımı olduğu gibi muhafaza edebildiğim gibi başka bir inanca sahip olanın da kendi inancı doğrultusunda yaşamasını özgürlük olarak düşünüyorum.

Geçtiğimiz Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, maalesef Avrupa ülkelerinde yükselen bir zenofobya (yabancı düşmanlığı) ve İslamofobinin bu politikalarda hakim olduğunu gözlemledik. Avrupa'da 20. yüzyıl başında yaşanan felaketlerin temelinde de bunların olduğu tarih bize gösteriyor ve biliyoruz. O zaman da ekonomi kötü, işsizlik çok diye başladı ama başka bir yere vardı. Umuyoruz ki bu dönemde yeni çağdaki Avrupalı yöneticiler geçmişten ders alarak yaşanabilecek tehlikelerin tedbirlerini bugünden geliştirirler."

Türkeş, Hırvatistan'daki Müslümanların inançları, hayata bakış açıları ve bulundukları coğrafyanın çok önemli olduğunu belirterek, "Diğerinin inancına saygı göstermelisiniz ama kendi inancınız için de haklarınızı mutlaka korumayı devam ettirmeniz gerekir. Bu noktada biz her platformda sizlerle dayanışmaya, fikir alışverişinde bulunmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Kabulde, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kudret Bülbül de bulundu. Türkeş, kabulün ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haber Ara