Dolar

32,2289

Euro

34,6654

Altın

2.418,75

Bist

10.676,65

Başbakan Davutoğlu: (1)

Başbakan Davutoğlu: (1)

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-15 13:48:07

Başbakan Davutoğlu: (1)
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre ve Silopi'de güvenlik ortamının tam anlamıyla tesis edileceğini belirterek, "Siyaset yapmak isteyene siyaset kapısı açık. Görüş beyan etmek isteyene görüş kapısı açık. En aykırı fikri savunmak isteyene hodri meydan, savunsunlar. Nerede ne söylemek istiyorlarsa söylesinler. Ama belli ilçelerimizde sanki Irak ve Suriye'de olduğu gibi manzaralar yaşatabileceklerini düşünenler, o ateşi Türkiye'ye yaymak isteyenler bilsinler ki bütün güvenlik birimlerimize hükümetimizce verilen talimat açıktır, bu ateş çemberinin içinde Cizre'yi de Silopi'yi de bütün ilçelerimizi, vatan toprağının her bir karışını, tam bir huzur ve istikrar, özgürlük alanı haline getireceğiz" dedi.

Davutoğlu, Bulgaristan'a hareketi öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 34 İslam ülkesinin bir koalisyon oluşturduğu yönünde açıklama var. Bununla ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz" sorusuna, Davutoğlu, "Suudi Arabistan ile bizim ikili ilişkilerimiz her zaman olduğu gibi gayet iyi, yakın iş birliği seyri içinde. Suudi Arabistan'dan böyle bir toplantı, geniş kapsamlı birliktelik için bir davet geldiğinde 'buna olumlu baktığımızı' ifade ettik. Teröre karşı İslam ülkelerinin birlikte bir ses vermeleri, terörle İslamı özdeşleştirme çabası içinde olanlara verilecek en iyi cevaptır" yanıtını verdi.

Nerede, kimler tarafından olursa olsun, terörle mücadele bağlamında bir toplantı tertip edilirse, buna, Türkiye'nin elinden gelen katkıyı vermeye hazır olduğunu belirten Davutoğlu, İslam ülkeleri arasında yürütülen bu çabanın, doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi.

"Cizre ve Silopi'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yeni bir operasyon hazırlığı mı var? Öğretmenler bölgeden ayrılıyor, öğrencilerin durumu ne olacak" sorusu üzerine Davutoğlu, ateş çemberi içinde olan Türkiye'de terörle mücadelenin çok yönlü olarak yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Suruç ve Ceylanpınar saldırıları sonrasında PKK'ya, DAEŞ'e ve DHKP-C'ye yönelik başlatılan terör, huzur ve demokrasi operasyonunun, bazılarının iddia ettiğinin aksine 1 Kasım seçimleriyle alakalı olmadığını ifade eden Davutoğlu, operasyonların, kararlılıkla Türkiye'de terör tümüyle yok edilene, minimize olana kadar devam edeceğini bildirdi.

Davutoğlu, bu bağlamda önce Kuzey Irak'taki kamplara dönük kapsamlı hava harekatları yapıldığını, çok önemli, iyi neticeler alındığını ifade ederek, daha sonra şehre mücavir bölgelerde, mezarlık görüntüsü altında yapılan binalarda haraç toplama, bölge halkına zulüm etme şeklinde yürütülen faaliyetlere son vermek amacıyla, bütün yapılanmaların tek tek tasfiye edildiğini anlattı.

- "İlçeler başarılı operasyonla temizlendi"

Kırsal alanda, en zor olarak görülen Oramar, İkiyaka tepesi, Beytülşebap, Ağrı, Tendürek ve Amanoslar'da, terörün burada barınacağını düşündüğü her yerde, kırsal alanda kapsamlı operasyonlar yapılarak, dağların teröristlerden temizlendiğini kaydeden Davutoğlu, çalışmaları dolayısıyla silahlı kuvvetlere ve emniyet birimlerine teşekkür etti.

Başbakan Davutoğlu, Dağlıca saldırısı olduğunda, 16 yiğit asker şehit edildiğinde bölgeye giderek, "Bu dağlar tek tek temizlenecek" dediğini anımsatarak, "Bugün itibariyle söylüyorum; Dağlıca ve civarında, Irak-Türkiye sınırında ulaşılamaz, kış şartlarında kontrol edilemez zannedilen o yalçın dağların hepsinde, kontrol sağlandı. Tek tek mağaralar ve bütün o bölge temizlendi" dedi.

Terör örgütünün, bazı ilçelerde yoğunlaşarak halkı bizar etmek, halk ile devleti karşı karşıya getirmek için çaba içine girdiğini, barikatlar kurduğunu, hendek kazdığını, mayınlar döşediğini, eğitim için kurulan okulları terör karargahına dönüştürerek çatışmalar çıkardığını, tarihi camileri, mekanları tahrip ettiğini dile getiren Davutoğlu, örgütün, Sur'da, Lice'de, Silvan'ın da bulunduğu bölgelerde birtakım faaliyetler içine girdiğini kaydetti..

Davutoğlu, terör örgütünün, özellikle Cizre, Silopi, Nusaybin, Dargeçit, Yüksekova hattında, tedhiş ve halkı devletle karşı karşıya getirecek faaliyetlerde bulunduğuna dikkati çekerek, bu konuda da kararlı bir tutum takındıklarını, ilçelerin son derece başarılı operasyonla temizlendiğini söyledi.

- "Operasyonlar terör örgütüne dönük"

Özellikle Cizre, Silopi ve Sur'da bazı güvenlik çalışmalarının sürdüğünü belirten Davutoğlu, dün, Cizre ve Silopi'de sokağa çıkma yasağının bu çerçevede ilan edildiğini bildirdi.

Davutoğlu, sokağa çıkma yasağının, teröristlerin, sivil halkı katletmesine, onlara saldırmasına sebebiyet verecek bir ortamın doğmaması için ilan edildiğinin altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

"İnşallah Cizre ve Silopi'de de bu güvenlik ortamı tam anlamıyla tesis edilecek. Siyaset yapmak isteyene siyaset kapısı açık. Görüş beyan etmek isteyene görüş kapısı açık. En aykırı fikri savunmak isteyene hodri meydan, savunsunlar. Nerede ne söylemek istiyorlarsa söylesinler. Ama belli ilçelerimizde sanki Irak ve Suriye'de olduğu gibi manzaralar yaşatabileceklerini düşünenler, o ateşi Türkiye'ye yaymak isteyenler bilsinler ki bütün güvenlik birimlerimize hükümetimizce verilen talimat açıktır, bu ateş çemberinin içinde Cizre'yi de Silopi'yi de bütün ilçelerimizi, vatan toprağının her bir karışını, tam bir huzur ve istikrar, özgürlük alanı haline getireceğiz.

O bakımdan Cizre ve Silopi başta olmak üzere birkaç ilçemizde yoğunlaşan operasyonlar kesinlikle sadece ve sadece terör örgütünün faaliyetlerine dönüktür. Orada yaşayan halkımıza özellikle seslenmek istiyorum; bu terör örgütüne karşı seslerinizi yükseltin ve günlük hayata bir an önce normal şartlarda geçilebilmesi için de güvenlik birimlerimizle iş birliği halinde, birlikte kendi şehrinizi, kendi şehrinizin sokaklarını, mahallelerini birlikte koruyun. "

- "Eğitim için her türlü tedbiri alacağız"

"Okullara gelince, tam bu soruyu HDP'lilere sormak lazım. O okullar, Cizreli, Silopili masum ve gözleri ışıl ışıl parlayan çocukları yetiştirmek için. O okullar çocukların dağa çıkıp genç yaşta heba olmaları için değil, TBMM'ye sizler gibi gelip, siyaset yapabilmelerini sağlamak içindir, sizler gibi siyaset değil, gelip siyaset yapmalarını" diyen Davutoğlu, okullardan yetişen çocukların terör siyaseti yapmayacağını ümit ettiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çocukların her birinin en iyi şartlarda eğitimine devam etmesi için her türlü tedbiri alacaklarını vurgulayarak, "Şu kısa dönemde, sokağa çıkma yasağı üzerinden ilçelerimizde, şehirlerimizde sükunet sağlanınca daha yoğunlaştırılmış bir eğitimle o güzel çocuklarımızın her birinin geleceğine sahip çıkacağız. Ama ne teröre taviz vereceğiz ne de Türkiye'yi karanlık bir geleceğe sürüklemek isteyen dış birtakım güçlerin piyonları olan bu yapılara herhangi bir izin vereceğiz" dedi.

Davutoğlu, bütün millete, bir dayanışma ve güçlü bir vatandaşlık bilinciyle, ülkenin her yerine, Cizre ve Silopi'ye sahip çıkma iradesi gösteren güvenlik birimleriyle Türkiye'nin geleceğini şekillendirme konusunda güçlü bir tavır sergileme çağrısında bulundu.

(Sürecek)

Haber Ara