Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Bakü-Supsa boru hattı kısmen Rus ordusunun kontrolüne girdi

Bakü-Supsa boru hattı kısmen Rus ordusunun kontrolüne girdi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 15:53:51

Bakü-Supsa boru hattı kısmen Rus ordusunun kontrolüne girdi
Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da faaliyet gösteren Rus askerleri, kontrol alanlarını Bakü-Supsa petrol boru hattını da içine alacak şekilde genişletirken, Gürcistan söz konusu eylemi kınadı.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamaya göre, Rusya, 2008'de Gürcistan ile yapılan savaşın ardından, Gürcistan ile Güney Osetya arasına yerleştirilen "sözde" sınır levhalarını, Gürcistan'ın kontrolündeki topraklara taşıdı.

Böylece, Bakü-Supsa petrol boru hattının bir kısmının, işgal altında kalan Güney Osetya topraklarına dahil olduğu için derin endişe duyulduğuna yer verilen açıklamada, Rusya'ya "bu faaliyetleri önlemek için gerekli tedbirleri alma" çağrısında bulunuldu.

Açıklamaya göre, Rus işgal güçleri tarafından sınır levhalarının 10 Temmuz'da Tiflisâ€"Gori karayolu yakınındaki Gori ilçesine bağlı Tsitelubani ve Akhalgori ilçesinin Orchosani köyleri yakınlarına yerleştirilmesiyle, Bakü-Supsa petrol boru hattının bir kısmının da işgal altındaki topraklarda kaldığı ifade edildi.

Bakü-Supsa boru hattının işgal altındaki topraklarda kalmasının "Rus işgal güçleri tarafından gerçekleştirilen yasadışı bir faaliyet" olarak değerlendirildiği açıklamada, "Gürcistan, bu yasadışı eylemi kınamaktadır. Rusya'ya mevcut duruma son verecek tedbirleri alma çağrısında bulunuyoruz" denildi.

"Söz konusu eylemlerin bölgenin barış ve güvenliğini tehdit ettiğine" değinilen açıklamada, bu konunun Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve diğer ilgili uluslararası kuruluşlarla ele alınacağı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca Rusya'nın bu provokasyonuna gereken karşılığın verilmesi için uluslararası hukukta mevcut tüm araçların kullanılacağına dikkat çekildi.

Bakü-Supsa petrol boru hattı Azerbaycan ve Gürcistan arasında 17 Nisan 1999'da açılmıştı. 837 kilometre uzunluğundaki hat, yıllık 7 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip.

- Rusya'nın Güney Osetya'daki varlığı sürüyor

Gürcistan ile Rusya arasında 2008'de yaşanan savaş döneminde eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arabuluculuk yaparak, 12 Ağustos'ta Gürcistan, 16 Ağustos'ta ise Rusya Cumhurbaşkanları'nın bir ateşkes anlaşması imzalamasını sağlamıştı. Anlaşmaya göre, Gürcü ve Rus askeri güçleri savaş başlamadan önceki pozisyonlarına dönecekti.

Rusya, askeri birliklerinin, Gürcistan'ın kontrol ettiği topraklardan geri çekilmesini 8 Ekim 2009'da tamamlarken, savaştan önce Gürcistan tarafından kontrol edilen Abhazya ile Güney Osetya bölgelerindeki askeri varlığını ise korudu.

Rusya, 2008'de Gürcistan ile yaşanan savaşın hemen ardından, Güney Osetya ile Abhazya'yı bağımsız ülkeler olarak tanımıştı. Rus güçleri, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası arenada Rusya hariç kimsenin tanımadığı Güney Osetya topraklarının güvenliğini üstlenmişti. Güney Osetya'nın Gürcistan ile arasındaki bölgede halen Rus askeri varlığı hakim.

Haber Ara