Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-07 15:45:47

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, HDP'lilere çağrıda bulunarak, "Terörle aranıza mesafe koyun, terör örgütünün yapmış olduğu çukur siyasetinin yanında durmayın, dağın gölgesinde kalmayın." dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bazı belediye başkanlarının yurt dışına çıkışlarıyla ilgili engeller konulduğu ve çalışma yapmalarının engellendiğine ilişkin iddialara değinen Kurtulmuş, "Elimizde rakamlar var. 186 belediye başkanı, bunlar içerisinde AK Parti'li, CHP'li, MHP'li, HDP'li olmak üzere... Mesela 112 tanesi bunlardan AK Parti'li, toplam 186 belediye başkanı yurt dışına çıkmak için İçişleri Bakanlığından izin istemiş, bunların 170 tanesi uygun görülmemiş." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, herhangi bir parti mensubu olan belediye başkanlarına getirilmiş bir yurt dışı yasağının olmadığını vurgulayarak, olağanüstü hal çerçevesinde bütün belediye başkanlarının ilgili yurt dışı seyahatlerinin gözden geçirildiği bir durumun söz konusu olduğunu belirtti.

Bu taleplerden bazılarının uygun görüldüğünü, diğerlerinin de uygun görülmediğini ifade eden Kurtulmuş, ortamın hassasiyetinden istifade ederek, "bazı konuları siyaseten varmış gibi göstermenin kimseye bir faydası olmayacağını" söyledi.

- "HDP'liler şöyle dönüp kendilerine baksınlar"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kurtulmuş'a, "Meclis çalışmalarına katılmama kararı alan HDP'li milletvekillerinin devamsızlıkları nedeniyle milletvekilliklerinin düşürülerek ara seçime gidilmesinin öngörüldüğü senaryosu" hatırlatıldı. Bunun üzerine Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"Ben şahsen öngörmüyorum. HDP'li milletvekillerinin bu çalışmalara katılmasını temenni ederiz. Katılıp katılmamak kendi bilecekleri iştir. Ama bunun siyaseten HDP siyasetine de bir katkısı olmayacağını ifade etmek isterim. Başından beri defaatle söyledik, bakın bu kadar çok halkın oylarıyla yüzde 75, 80, 85 oy alarak belediyeleri kazanmış olan bir partiden bahsediyoruz. 7 Haziran'da ve 1 Kasım'da 5 milyona yakın oy almış olan bir siyasi partiden bahsediyoruz. Sorun biraz da HDP'liler şöyle dönüp kendilerine baksınlar. Başından beri defaatle söylediğimiz, böyle bir partinin halkın oylarıyla seçilerek parlamentoya gelmiş olması Türkiye'de bazı sorunların aşılması için bir imkandır. Bendeniz bunu defaatle söylemiş olan birisi olarak bugün daha yüksek tonda söylüyorum."

- "HDP kendi seçmeniyle arasındaki bağlarını koparttı"

Böyle bir partinin parlamentoda olmasının bir imkan olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Ama terörle aranıza mesafe koyun, terör örgütünün yapmış olduğu çukur siyasetini yanında durmayın, dağın gölgesinde kalmayın." dedi. Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama ısrarla buradan çıkmak yerine bir anlamda terör örgütünün gölgesinde siyaset yapmaya devam etmek, önce HDP'nin kendi seçmeniyle arasındaki bağlarını koparttı. Nereden anlıyoruz? Yaptıkları bir çok çağrıya rağmen bu çağrılara 100 kişi, 200 kişi geliyorsa geliyor, o kadar. Esasında HDP'nin sorgulaması gereken, parlamento çalışmalarına katılıp katılmamaktan ziyade kendisine oy veren bu seçmen kitlesinin, Kürt kardeşlerimizin ağırlıklı olarak oylarını, taleplerini karşılayabildiler mi karşılayamadılar mı onu sorgulasınlar. Hem belediyeler bakımından, hem merkezi yönetimde, yani parlamentoda bulunan HDP'li siyasetçiler bakımından. Dolayısıyla mesele budur. Ben böyle yeni bir seçimi gerektirecek gelişmenin olmayacağı kanaatindeyim."

- "Meşruiyet eli silahlı terör gruplarıyla sağlanmaz"

Kurtulmuş, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'un Türkiye ziyareti ve Rakka operasyonuna ilişkin bir soru üzerine, "Amerikalılar da görüyorlar ve kabul ediyorlar ki Rakka operasyonu uzun süre alacak olan bir operasyondur. Yine çeşitli vesilelerle ifade ettik; Rakka operasyonu ya da Musul operasyonu... Bu iki operasyonun da önemli çizgilerinden birisi meşruiyet olmalıdır. Meşruiyet eli silahlı terör gruplarıyla sağlanmaz. Meşruiyet, meşru devlet yönetimlerinin, meşru silahlı güçlerinin sağladığı bir şekilde temin edilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, Amerikalı yetkililerin eninde sonunda meşruiyet meselesinin ne kadar önemli olduğunu göreceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu anlamda biz görüşlerimizi ifade ediyoruz, ortak çalışmalara devam ediyoruz. Burada yapılacak olan operasyonda gerçekten Rakka'da da Arap olmayan unsurların, o şehre ait olmayan unsurların yapacağı, atacağı her adımın Amerika'nın da aleyhine olacağını söylüyoruz. Bölge barışının da aleyhine olacağını söylüyoruz. Bu yol çıkmaz yoldur, yanlış bir yoldur. Meşruiyet üzerinden sürdürülecek bir uluslararası operasyon DEAŞ'ı sona erdirebilecek yegane operasyon türüdür."

Kurtulmuş, süreç içinde ABD, Rusya, Irak merkezi hükümeti ve ilgili bütün taraflarla irtibatlarını sürdürdüklerini aktardı.

- "Sürecin niçin başlatıldığını iyi tespit etmemiz lazım"

HDP'li bazı milletvekillerinin tutuklanmalarına ilişkin yapılan değerlendirmeler ve bu kapsamda Anayasa Mahkemesi'nin "Balbay Kararı"nın hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, "Yürüyen bu hukuki sürecin niçin başlatıldığını iyi tespit etmemiz lazım. Türkiye, terörle çok taraflı terör saldırılarıyla mücadele eden bir ülke ve bu terör saldırılarının bir kısmı da PKK örgütü tarafından geliyor. Bütün bu dosyalardaki ilgili iddiaların, iddia diyorum... İddiaların tamamı terör örgütüne destek, terör örgütünün faaliyetlerini övmek suçlarından iddia edilen birtakım suçlamalardır. Dolayısıyla herhangi bir şekilde milletvekilliği faaliyeti dolayısıyla bu arkadaşlarla ilgili bir suçlamanın olmadığını görmemiz lazım. Mahkemeler devam ediyor, yargı nasıl karar verecek, bu süreci hep beraber göreceğiz." diye konuştu.

(Sürecek)

Haber Ara