Dolar

32,2430

Euro

34,9716

Altın

2.441,25

Bist

10.677,49

Bağcılar'da toplu açılış töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- 'Fatih, 21 yaşında karadan gemileri yüzdürmek suretiyle bir çağı kapatıp bir çağı açtı mı? Ben de diyorum ki onun torunları olarak bizim gençliğimiz de daha fazla çalışacak, daha iyi çalışacak ve Allah'ın izniyle nasıl biz Marmaray'ı denizin altında yüzdürdüysek, Avrasya Tüneli'ni nasıl denizin altından yüzdürdüysek, bizim 18 yaşındaki gençlerimiz, bunların kararlar

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-11 15:57:36

Bağcılar'da toplu açılış töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fatih, 21 yaşında karadan gemileri yüzdürmek suretiyle bir çağı kapatıp bir çağı açtı mı? Ben de diyorum ki onun torunları olarak bizim gençliğimiz de daha fazla çalışacak, daha iyi çalışacak ve Allah'ın izniyle nasıl biz Marmaray'ı denizin altında yüzdürdüysek, Avrasya Tüneli'ni nasıl denizin altından yüzdürdüysek, bizim 18 yaşındaki gençlerimiz, bunların kararlarını Parlamento'dan çıkartacak kabiliyettedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağcılar'da düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, denetim konusunda Meclis'e yazılı sorudan, araştırma ve soruşturmaya, genel görüşmelerden Yüce Divana kadar pek çok imkanın sağlandığını ifade ederek, "Diyorlar ki 'gensoru kaldırılıyor.' Evet gensoru muhalefet tarafından bir denetim, yönetim olarak değil Meclis çalışmalarını tıkamak aracı olarak kullanıyordu. Bunun acısını çok çektik. Meclis tarihinde toplam 484 kez gensoru verilmiştir. Bunun sadece 4 tanesi işleme alınmıştır. Demek ki faydası yok çünkü gensorunun geçme şansı yok ama buna rağmen tıkamak için bunu yapıyorlar. Güven oylaması derseniz zaten Cumhurbaşkanı bu onayı kimden alıyor milleten alıyor, demek ki yeni sistemde Meclis, yasama organı zayıflamıyor, tam tersine asli görevine yoğunlaşıyor." diye konuştu.

Yargıda bağımsızlığın yanında "tarafsızlık" ilkesi eklenerek yüksek yargı organlarının seçiminde ağırlığın, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Meclis'e verilerek millet adına daha güçlü bir şekilde görev yapma imkanının elde edildiğini vurgulayan Erdoğan, "Ve şimdi ne diyor (Kılıçdaroğlu), 'bütün yargı mensuplarını Cumhurbaşkanı atayacak.' Ayıptır ya, yalan söyleme, dürüst ol dürüst, senin akıl hocan kim ya? Oku şu metni bir oku, sor. Böyle bir şey yok. Cumhurbaşkanının şu anda 4 tane Hakimler ve Savcılar Kurulundan atama yetkisi var. Değerli kardeşlerim, bunun dışında diğerlerini tamamen Meclis atıyor, 'Meclis'in görevi yok' diyorsun, işte Hakimler Savcılar Kurulunun 7 üyesini Meclis atıyor, Karşı mısın buna?" diye sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlere "16 Nisan asıl sizin gününüz" diye seslenerek, şöyle devam etti:

"Ayrım yok kız-erkek. Bugüne kadar seçme hakkınız vardı, öyle mi? Seçilme 30 yaştı. Bugüne kadar 18 yaş seçme yaşı, seçilme 30'du. Biz bunu önce ne yaptık 25'e indirdik, madem ki seçme 18'dir, zor alan seçmektir, niye seçilmeyi 18 yapmıyoruz, gelin bunu seçilme yaşı olarak da 18 yapalım. Örnek, bizim önümüzde örnek var, bizim önümüzde Fatih'imiz var. Fatih 21 yaşında karadan gemileri yüzdürmek suretiyle bir çağı kapatıp bir çağı açtı mı? Ben de diyorum ki onun torunları olarak bizim gençliğimiz de daha fazla çalışacak, daha iyi çalışacak ve Allah'ın izniyle nasıl biz Marmaray'ı denizin altında yüzdürdüysek, Avrasya Tüneli'ni nasıl denizin altından yüzdürdüysek, bizim 18 yaşındaki gençlerimiz, bunların kararlarını Parlamento'dan çıkartacak kabiliyettedir. Ve şimdi 18.19, 20, 21, 22, 23, 24 yaşlarındaki milyonlarca gencimiz için yeni bir dönem başlıyor. Biz gençlerimize güveniyoruz bu güvenle de onlara milletvekili, bakan, belediye başkanı olma yolunu açıyoruz."


- "Güçlü Türkiye'nin taşlarını döşüyoruz"

Arif Nihat Asya'nın "Fetih Marşı" şiirindeki "Delikanlım! işaret aldığın gün atandan/Yürüyeceksin! Millet yürüyecek arkandan/Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan'dan/Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın/Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın" dizelerini okuyan Erdoğan, "Evet 21 yaşında İstanbul'u fetheden bir ecdadın torunlarından bu hakkı esirgemek haksızlık değil mi? Gençler, onun için durmak yok, çok çalışacağız, okuyacağız, gayret edeceğiz, sosyal ve siyasi yaşamın içinde yerimizi alacağız. Biz 2023 hedeflerimize gençlerimizle ulaşacağız. 2053 vizyonumuzu, 2073 vizyonumuzu bugünkü gençlerimiz, hatta torunlarımız hayata geçireceklerdir. Biz şimdi onların önünü açarak geleceğin, büyük ve güçlü Türkiye'nin taşlarını döşüyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan halk oylamasının, öyle "keyfe keder, olsa da olur olmasa da olur" denebilecek bir seçim olmadığını belirterek, Türkiye'nin bu halk oylamasında geleceğine ilişkin tarihi bir karar vereceğini vurguladı.

Bağcılar'dan tüm İstanbul'a, Türkiye'ye ve dünyanın her köşesindeki tüm vatandaşlara seslenmek istediğini dile getiren Erdoğan'ın "Hazır mıyız"?" sorusuna vatandaşlar "Evet" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek millet için evet mi?", "Tek bayrak için evet mi?", "Tek vatan için evet mi?, "Tek devlet için evet mi?" sorularına, alandakilerin "Evet" demesinin ardından, şunları kaydetti:

"Bizim evet gerekçelerimiz bunlar, Anayasa değişikliğine karşı çıkanların gerekçelerine bakın, akla mantığa uyan hiçbir şey bulamazsınız. Halk oylamasına olumsuz yaklaşanların güvensizliği yeni sisteme değil, milletedir. Şunu özellikle söylüyorum, burada rahat olun, Allah'ın izniyle yarın atacağımız adımlar ve pazartesi akşamı 19.30'da sizleri A Haber-ATV ortak yayınına bekliyorum. Oradan bizleri izleyin, inşallah bunları teknik olarak da daha detay anlatacağım, bunları izlemenizi özellikle bekliyorum. Artık burada 36-37 günümüz kaldı, bu süreç içerisinde de inşallah çok çalışacak ve 16 Nisan akşamı hep birlikte bu sevinici yaşayacağız. Günümüz kutlu, geleceğimiz aydınlık olsun inşallah."


- Notlar

Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a alana girişinde yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Erdoğan da kürsüye çıkarak vatandaşları selamladı. Alandakiler zaman zaman, "Recep Tayyip Erdoğan", "İşte ordu, işte komutan" sloganları attı.

Alanın değişik yerlerine Mustafa Kemal Atatürk ve Recep Tayyip Erdoğan posterleri, Türk bayrakları, "Evet. Söz de karar da milletin", "Aşkımız, memleket millet için evet", "İşimiz hizmet, gücümüz millet. Kararımız evet" yazan pankartlar asıldı.

Ayrıca, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında şehit olan Abdullah Tayyip Olçok'un fotoğrafının da yer aldığı "16 yaşında şehit olunan ülkede 18 yaşında milletvekili olunur" yazılı pankart dikkati çekti.

Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da katıldı.

Bedensel engelli bir öğrenci, konuşmasının ardından Erdoğan"a, kendisinin çizdiği portresini hediye etti.

Erdoğan daha sonra beraberindekilerle, açılış kurdelesini kesti.

(Bitti)

Haber Ara