Dolar

32,3190

Euro

34,8435

Altın

2.391,27

Bist

10.276,88

Avrupa'ya sığınmacı akını

Avrupa'ya sığınmacı akını

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-06 18:54:58

Avrupa'ya sığınmacı akını
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Avrupa'yı etkisi altına alan sığınmacı akını konusunda AB'nin, Türkiye ile birlikte hareket etmek ihtiyacında olduğunu bildirdi.

Avrupa Parlamentosunun Strasbourg'da düzenlenen genel kurulunda, Avrupa'yı saran göç dalgası tartışıldı.

Genel kurula hitap eden Juncker, AB üyelerinin, sığınmacı krizi ile ilgili sadece birlik içindekilerin değil, komşu ülkelerin sorunlarını da anlamaları konusunda uyardı

Juncker, "Biz sadece iç sınırlarımıza bakamayız, Avrupa'nın çeperinde endişelendiren konularla da ilgilenmemiz gerekir. AB ve Türkiye'nin bu yolda birlikte yürüme ihtiyacı var. Kıyılarımıza gelen bu talihsiz insanlara yardım etmemiz gerekir" dedi.

Juncker, AB Komisyonu'nun sığınmacıların adil bir şekilde kota ile üye ülkelere dağıtılmasını öngören planına destek verdikleri için Avrupa Parlamentosu üyelerine teşekkür etti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise yine genel kurulda yaptığı konuşmada, sığınmacılara destek verilmesi ve AB dış sınırlarının korunması konusunda üye ülkelerin orta sorumlulukları olduğunu vurguladı.

Tusk, "Binlerce göçmen, bizim toplumumuz daha açık ve hoşgörülü olduğu için Avrupa'ya gelmeyi tercih ediyor" ifadesini kullandı.

Genel kuruldaki tartışmada aşırı sağcı üyelerin dışında söz alan parlamenterler, üye ülkelerin sığınmacı krizi konunda daha fazla fedakarlık yapmasını istedi.

Avrupa Birliği Komisyonu, sığınmacı krizinde Türkiye'ye yardım için hazırladığı eylem planını bugün kamuoyuna açıklamıştı. Plan, AB ve Türk hükümeti arasında sığınmacı kriziyle ilgili yapılacak kapsamlı işbirliğinin ve koordinasyonun ana hatlarını ortaya koyuyor.

Eylem planı uyarınca AB, Türkiye'ye 2015 ve 2016 yıllarında 1 milyar avro destek sağlayacak.

Haber Ara