Dolar

32,2018

Euro

35,0258

Altın

2.504,37

Bist

10.757,80

Avrupa Sambo Şampiyonası İstanbul'da başladı

Avrupa Sambo Şampiyonası İstanbul'da başladı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-05 20:33:11

Avrupa Sambo Şampiyonası İstanbul'da başladı
Kız ve erkeklerde 15-16 yaş kategorisinde (kadetler) düzenlenen Avrupa Sambo Şampiyonası, İstanbul'da başladı.

Avrupa Sambo Federasyonu tarafından Cebeci Spor Kompleksi'nde düzenlenen turnuvaya, ev sahipliği yapan Türkiye dahil 18 ülke katılım gösterirken, bu sporun yapıldığı en önemli ülke olan Rusya, İstanbul'a sporcu göndermedi.

Güreş ile judonun karşımı olarak Sovyetler Birliği'nde ortaya çıkan sporun dünya federasyonundaki fahri başkanlığını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yapıyor.

Sport Combat Sambo Federasyonu Başkanı Gadir Mamadov, AA'ya yaptığı açıklamada, Rusya'nın turnuvaya katılmamasının sebebini şöyle açıkladı:

"Putin, dünya federasyonunun fahri başkanıdır. Kendisi bu sporun olimpik olması için çaba sarf ediyor. Bu süreçte Rusya Sambo Federasyonu Başkanı bize resmi mektup yazarak, turnuvaya katılamayacaklarını belirtti. Gerekçeleri ise 14-15 yaşta bu turnuvanın yapılması. Rusya, turnuvada yer alacak sporcuların velilerinin güvenlik endişesi nedeniyle buraya gelmedi. Bunun altında başka bir gerekçe olmadığını bize ilettiler."

Rusya Sambo Federasyonu'yla iyi ilişkiler içinde olduklarını anlatan Mamadov, "En kısa sürede Türkiye-Rusya dostluk turnuvası düzenleyeceğiz. Ülkeler arasındaki engellerin sporla aşılacağına inanıyoruz. Bu anlamda da üzerimize düşeni yapmakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.

- "Ermenistan spor etiğine aykırı davrandı"

Mamadov, Ermenistan'ın turnuvaya Türkiye-Rusya ilişkilerini sebep göstererek katılmadığını belirtti.

Ermenistan'ın spor ahlakına uymayan bir şekilde turnuvaya gelmediğini savunan ve eleştiren Mamadov, "Spor etiğine yakışmayan bir davranış, Ermenistan tarafından yapıldı. Ermenistan tarafından protesto edildik. Bu sporu yapan 37 Avrupa ülkesi içinden sadece Ermenistan resmi bir protesto yaptı. Avrupa Sambo Federasyonu bu protestoyu onaylamadı. Bu spor etiğine yakışmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Mamadov, Türkiye'nin bu spora geç başladığını ancak hedeflerinin büyük olduğunu aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Geç kalmış olsak da elden geldiğince diğer ülkelerle arayı kapatmaya çalışıyoruz. Özellikle uluslararası bir turnuvaya düzenlemek için çok çaba sarf ettik. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 hedeflerini baz aldık. Kendisi sporda uluslararası faaliyetlere ev sahipliği yapmamız gerektiğini vurgulamıştı. Bu misyona hizmet etmekten dolayı gurur duyuyoruz."

Avrupa Sambo Federasyonu Asbaşkanı Viorel Gyusko da Rusya'nın turnuvaya 14-15 yaş kategorisinde düzenlenmesi nedeniyle katılmadığını aktararak, "Sporun birleştiriciliğine biliyoruz. Rusya şu anda iştirak etmiyor. Sebepleri sadece kadetler kategorisinde olmadı. Bu da velilerin güvenlik gerekçesinden dolayı kaynaklandı. Başka sebep aramamak lazım" diye konuştu.

Gyusko, Türkiye'nin çok iyi bir ev sahipliği yaptığını dile getirerek, Mamadov'a teşekkür etti.

Öte yandan turnuvanın açılış seremoni yapıldı. Açılıştan sonra erkeklerde 42, 50, 60, 72 ve 80 kiloda, kızlarda ise 38, 44, 52, 60 ve 70 kilolarda müsabakalar yapıldı. Turnuva yarın yapılacak müsabakalarla sona erecek.

Haber Ara