Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-22 13:27:45

Avrupa'daki sığınmacı krizi

GEVGELİ (АА) - Sığınmacıların "koridor" olarak kullandığı Sırbistan ve Makedonya'da, sadece Suriyeli, Iraklı ve Afganistanlı sığınmacıların geçişine izin verilmesi kararının ardından sınırda yaşanan "gerginlik" normale döndü.

Makedonya'nın, Yunanistan sınırındaki Gevgeli kasabasında bekleyen sığınmacılar ile Makedon polisi arasında dün akşam yaşanan kısa süreli arbedenin ardından durumun normale döndüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Temsilcisi Aleksandra Craus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün akşam 6 binden fazla sığınmacının Yunanistan sınırını geçtiğini belirterek, sığınmacı akışı nedeniyle kısa süreli arbede yaşandığını ifade etti.

Makedonya hükümetinin sığınmacılara yönelik "seçici" kararı nedeniyle mültecilerin "gergin" olduğunu vurgulayan Craus, "Dün akşam görülen kısa süreli gerginlik kontrol altına alındı. Büyük bir olay yaşanmadı ama bu kararın etkileri tansiyonu arttırabilir" diye konuştu.

Bu arada Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, söz konusu sığınmacıların "ekonomik" nedenlerle yola çıkanlar olduğunu belirterek, "Hırvatistan, Macaristan ve Slovenya bu tür sığınmacıları kabul etmezse, biz de etmeyeceğiz" dedi.

Vucic, Makedonya sınırında yaşanan gerginliğe yönelik, "Makedonya hükümeti ile sürekli irtibat halindeyiz ve konu hakkında en iyi çözümü bulmaya çalışıyoruz. Makedonya ile Yunanistan sınırına gelen sığınmacıların sayısı gitgide artacaktır" ifadelerini kullandı.

Daha iyi bir yaşam umuduyla çoğunlukla Suriye, Irak ve Afganistan'daki çatışmalardan kaçan sığınmacılar, deniz yoluyla ulaştıkları Yunanistan'dan Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan rotasını kullanarak Slovenya'ya geçiyor ve buradan Avusturya'ya yöneliyor.

Haber Ara