Dolar

32,2289

Euro

34,6654

Altın

2.418,75

Bist

10.676,65

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-14 17:46:37

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Sırbistan-Macaristan sınırındaki binlerce sığınmacı, yeni iltica yasası yürürlüğe girmeden Avusturya'ya ulaşmaya çalışıyor.

Macaristan'da yeni sığınmacı yasası yarın yürürlüğe giriyor. Yeni yasayla birlikte mülteciler sınıra çekilen tel örgünün transit bölgelerinde (bunlar Macar toprağı sayılmayacak) Macaristan'a iltica başvurusunda bulunabilecekler.

Bu başvuruların hızlandırılmış bir şekilde karara bağlanıp birkaç saat içinde sonuçlandırılacağı belirtiliyor. Macaristan, Sırbistan'ı güvenli ülke olarak tanımladığı için başvuruların büyük bölümünün geri çevrilmesi de bekleniyor.

Sınıra çekilen tel örgüleri aşarak ülkeye girmeye çalışanlar ise 'suçlu' olarak değerlendirilip Avrupa genelinde iltica başvuru hakkını kaybedecek.

Bu nedenle de Sırbistan-Macaristan sınırındaki binlerce sığınmacı, yeni iltica yasası yasası yürürlüğe konulmadan önce koşulların görece daha iyi olduğu Avusturya'ya uluşmaya çalışıyor.

- Macaristan'a rekor sayıda sığınmacı girişi

Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Karoly Papp, yaptığı açıklamada, Macaristan'a dün giriş yapan sığınmacı sayısının 5809 ile rekor sayıya ulaştığını, 2015 yılı başından itibaren Macaristan'a giren sığınmacı sayısının ise 191 bini aştığını ayrıca bin 106 insan kaçakçısının yakalandığını belirtti.

Papp ayrıca Sırbistan sınırındaki geçici mülteci kamplarının da tamamen boşaltıldığını söyledi.

Macar Haber Ajansı'nın (MTI) haberine göre, Sırbistan sınırında kamplarda bulunan sığınmacıların ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a giriş yapanların bölgedeki tren istasyonuna taşınarak oradan da trenlerle Avusturya sınırına yakın Vámosszabadi şehrine götürüldüğü belirtildi.

Budapeşte'deki Keleti (Doğu) istasyonundan da yüzlerce sığınmacı trenlerle Avusturya sınırına gitti.

Macaristan Hükümeti 17 Haziran'da yasa dışı göçü engellemek için, Sırbistan sınırını, 3 metre yükseklikte, 175 kilometre uzunluğunda tel örgüyle kapatma kararı almış, diğer sınır paylaşımı olan ülkelerle de benzer bir tehlike gördüklerinde aynı uygulamaya gidebileceklerini duyurmuştu.

2012 yılında 2 bin kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu Macaristan'da bu yıl sonunda ülkeye gelen sığınmacı sayısının 300 bini aşabileceği belirtiliyor.

Haber Ara