Dolar

32,2538

Euro

34,6973

Altın

2.400,55

Bist

10.336,50

Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-05 13:27:48

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Makedonya'nın, Irak, Suriye ve Afganistan dışındaki ülkelerden gelenleri "ekonomik göçmen" olarak nitelendirerek ülkeye almama kararının ardından Yunanistan sınırında bekleyen göçmenlerin, "sığınmacıları" engellemesi son buldu.

Yunanistan'ın, Makedonya sınırındaki İdomeni köyünde bekleyişlerini sürdüren çoğunluğu İran, Pakistan ve Fas'tan gelen yaklaşık 3 bin göçmen, Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelen sığınmacıların Makedonya'ya girişini engelleyerek kendi yollarını açmaya çalışıyordu.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkililerinin ikna ettiği "ekonomik göçmenlerin" engellemeyi sonlandırmasının ardından yaklaşık bin sığınmacının Makedonya'ya geçtiği yaklaşık 2 bininin İdomeni'de kayıt için beklediği bildirildi.

Makedonya'nın, Yunanistan sınırındaki Gevgeli kasabasındaki Kızılhaç görevlilerinden Tanya Antiky, sınırı geçen sığınmacıların trenlerle Sırbistan sınırına götürüldüğünü belirtti.

İdomeni'deki BMMYK Temsilcisi Alkesandar Zvargulis ise bölgede bekleyişlerini sürdüren "ekonomik göçmenlere" gıda, giyecek ve tıbbi destek verildiğini ifade etti.

Makedonya hükümeti, son 2 haftadır sadece Suriye, Irak ve Afganistan'dan gelenleri "sığınmacı" olarak kabul edip, ülkeye girişlerine izin veriyor. Makedonya'ya girmeyi başaran Suriyeli, Iraklı ve Afgan sığınmacılar kayıt altına alındıktan sonra, trenlerle Sırbistan sınırındaki Tabanovac kasabasına götürülüyor. Sığınmacılar Sırbistan'ın ardından Hırvatistan ve Slovenya üzerinden Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışıyor.

Haber Ara