Dolar

32,2196

Euro

35,0486

Altın

2.502,02

Bist

10.643,58

Avrupa'daki kaçak göçmen sorunu

Avrupa'daki kaçak göçmen sorunu

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 17:53:26

Avrupa'daki kaçak göçmen sorunu
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Yunanistan'ın "eşi görüşmemiş" göçmen kriziyle yüzleştiğini ve Yunan adalarına her gün savaşlardan kaçan yaklaşık bin mültecinin ulaştığını bildirdi.

BMMYK'dan yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan ve Batı Balkanlara sığınma taleplerinde artış olduğu ve Yunanistan'a yılın ilk yarısında 77 bin 100 göçmenin giriş yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Yunanistan'a giriş yapan mültecilerin yüzde 60'ının Suriyeli olduğu kaydedildi. Diğerlerinin ise Afganistan, Irak, Eritre ve Somali'den geldiği ifade edildi.

"Yunanistan şuan eşi görülmemiş bir mülteci kriziyle yüzleşiyor" denilen açıklamada, salı sabahı Türkiye'den ayrılan ve 40 göçmeni taşıyan bir botun alabora olması sonucu 5 kişinin öldüğü 16 kişinin kayıp olduğu ve 19 kişinin ise kurtarıldığı hatırlatıldı.

Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'ın özellikle adalarına ulaşan göçmenlere insani yardımda bulunmak için yeterli altyapıya sahip olmadığı ifade edildi.

- Can kayıpları geçen yılın iki katını aştı

Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman, BM Cenevre Ofisi'nde yaptığı basın toplantısında, Akdeniz'de bu yıl şimdiye kadar Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken bin 900 kişinin hayatını kaybettiğini ve geçen yıl bu zamanla kıyaslandığında Akdeniz'de bu yıl hayatını kaybeden göçmen sayısının iki kattan fazla artış gösterdiğini söyledi.

- Akdeniz'den Avrupa'ya 150 bin göçmen

Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya bu yıl 150 bin göçmenin ulaştığını belirten Millman, "Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, göçmenler için ana varış noktası" olduğunun altını çizdi.

IOM Akdeniz Direktörü Federico Soda ise yaptığı yazılı açıklamada, "Avrupa'ya Akdeniz'den ulaşan 150 bin göçmen sayısı azımsanamaz ama Avrupa'da 500 milyon insan yaşıyor. Lübnan'ın nüfusu 4 milyon iken 1.5 milyon sığınmacıyı ağırlıyor ve Türkiye'de de 2 milyon sığınmacı var" ifadelerini kullandı.

Haber Ara