Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Avrupa'da sığınmacı krizi

Avrupa'da sığınmacı krizi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 20:32:48

Avrupa'da sığınmacı krizi
" Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, sığınmacı sorununa ilişkin kapasitelerin tükendiğini, Türkiye'ye de yardım etmek gerektiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı da olan Gabriel, bugün yerel yönetimlerde başkanlık yapan partilerle gerçekleştirdiği toplantı öncesinde insanların Batı Avrupa'ya gelmemeleri için Türkiye'ye yardım edilmesi gerektiğini söyledi.

Gabriel, "Türkiye ile konuşmamız ve onlara yardım etmemiz lazım, çünkü Türklerin de kapasiteleri tükendi. Türkiye'nin son yıllarda çok çaba sarf ettiğini biliyorum. Kendim, standartların çok yüksek olduğu mülteci kamplarını ziyaret etmiştim" ifadesini kullandı.

Bunun yanı sıra Suriye'ye komşu olan diğer ülkelere de yardım edilmesini talep eden Gabriel, Ürdün'de ve Lübnan'da kampların durumunu da iyileştirmesi gerektiğini vurguladı.

-"Almanya'nın da olanakları bir zaman bitiyor"

Almanya'da kapasitelerin tükenmesi ve güvenlik sorunlarından dolayı sınırlarda yeniden kontroller başlatıldığını ifade eden Gabriel, "Ancak iltica hakkını söz konusu yapmıyoruz veya değiştirmiyoruz. Ancak şu da açık Almanya'nın da olanakları bir zaman son buluyor" şeklinde konuştu.

Almanya'nın dünyanın yarısındaki sığınmacı sorununu yalnız başına çözemeyeceğini ifade eden Gabriel, insanların kaçış sebepleriyle mücadele edilmesi ve Avrupa'da daha fazla dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

AB ülkeleri içişleri bakanları toplantısından Almanya İçişleri Bakanı Maiziere'nin elinden geleni yapmasına rağmen dün sığınmacıların dağıtılması konusunda kalıcı bir çözüm çıkmamasını da eleştiren Gabriel, "Avrupa dün bir kez gülünç duruma düştü" ifadesini kullandı.

Gabriel, içişleri bakanlarının 160 bin sığınmacının dağıtılmasını konusunda anlaştığına işaret ederek bunun çok az olduğunu, sadece Almanya'ya 1,5 ayda bu kadar insanın geldiğini söyledi.

Suriye'deki krizin diplomatik bir şekilde çözülmesi gerektiğini ifade eden Gabriel, en azından bir ateşkes sağlanması gerektiğini, bunun anahtarının da Washington ve Moskova ile diğer bazı ülkelerde olduğunu kaydetti.

Haber Ara