Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

AUCISS'in Güney Sudan'da 'insan hakları ihlalleri' raporu

AUCISS'in Güney Sudan'da 'insan hakları ihlalleri' raporu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-29 15:02:30

AUCISS'in Güney Sudan'da 'insan hakları ihlalleri' raporu
Güney Sudan, Afrika Birliği Güney Sudan Araştırma Komisyonu'nun (AUCISS) ülkedeki insan hakları ihlallerine ilişkin yayımladığı rapora karşı çıktı.

Güney Sudan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maoan McCall, başkent Cuba'da yaptığı basın açıklamasında, komisyonun yayımladığı raporun doğru olmadığını belirtti.

McCall, "Rapor, Güney Sudan'da Riek Machar ve destekçileri tarafından bir darbe girişiminde bulunulduğunu yalanlıyor. Ancak ülkede yönetimin devrilmeye çalışıldığı ve bu konuda başarılı olunamadığı bir gerçek. Raporla olayların başından bu yana ortaya konan meseleler, karıştırılmaya çalışılıyor. Biz bu aldatmacaların konusu olamayız" ifadelerini kullandı.

Afrika Birliği Güney Sudan Araştırma Komisyonunca (AUCISS) dün yayımlanan raporda, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in liderliğini yaptığı Sudan Halk Kurtuluş Ordusu (SPLA) ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın başkanlık ettiği Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) arasındaki savaş sırasında insan haklarına karşı "ciddi" ihlallerde bulunduğu belirtilmişti.

Komisyonun elinde her iki tarafın öldürme, işkence, insanlık dışı muamele ve kaçırmak gibi suç sayılabilecek eylemlerde bulunduklarına dair delillerin bulunduğu ifade edilen raporda, iki taraf arasında yaşanan çatışmalar "yönetime ve kaynaklara sahip olmak için verilen mücadele" olarak tanımlanarak, her iki tarafın eylemlerinin, fark gözetmeksizin bütün etnik grupları kapsadığı kaydedilmişti.

Güney Sudan'da 20 aydan bu yana devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Birliği ile IGAD gözetiminde 17 Ağustos'ta gerçekleşen barış görüşmelerinde, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar ve Halk Hareketi Genel Sekreteri Pagan Amum, çatışmanın çözülmesi için sunulan antlaşmayı tek taraflı imzalamış, Güney Sudan yönetimi ise 15 gün ek süre isteyerek 26 Ağustos'ta imzalamıştı.

Haber Ara