Dolar

32,7842

Euro

35,0717

Altın

2.451,75

Bist

10.471,32

Annesi gören gözleri oldu

Annesi gören gözleri oldu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-02 14:10:24

Annesi gören gözleri oldu
Görme engelli Ülküm Ece Aybay, çalışma azmi ve annesinin desteği ile özel bir okulun sınavlarında derece yaparak burslu eğitim hakkı kazandı.

Annesinin fedakarlıklarıyla eğitim hayatında başarılar kazanan 10 yaşındaki Ülküm Ece, başarı hikayesine her geçen gün bir yenisini ekliyor.

Sincan'da özel bir okulda eğitim gören Ülküm Ece, annesi Neşe Albay'ın okuduğu kitaplar ve hazırladığı materyaller ile göremediği nesneleri aklında canlandırarak ders çalışıyor.

Anne Neşe Albay, sabahları kızı Ülküm Ece'yle birlikte okula gidiyor, ders bitiminde de kızıyla evine dönüyor.

Ülküm ile kendisinin de yeniden öğrenci olduğunu anlatan Neşe Albay, 'Ülküm çok zeki ve alıcıları oldukça açık bir çocuk, bu açıdan sürekli desteklenmesi gereken bir öğrenci. Annesi olarak öğretmenlerinin verdikleri doğrultusunda ona materyaller hazırlıyorum, geometrik şekillerden kabartmalar yapıyorum. Braille alfabesini ben de öğrendim, onunla ders çalışıyorum' diye konuştu.

Engellilere karşı ön yargılara dikkati çeken Neşe Aybay, şöyle konuştu:

'Çeşitli okulların sınavlarına girmek istedik fakat kimi okullarda sınavlarda Ülküm'e soruları okuyacak öğretmen dahi vermek istemediler yani kapıları kapattılar, bunlar bizim için üzücü durumlardı. Ön yargıyla engelli insanlara yaklaşılmamalı, bu durumdan çok etkileniyorlar, durumu Ülküm gibi nice insanlar vardır. Onlar da etkileniyordur eminim. Desteklenmiyorsa bari kösteklenmemesi benim isteğim."

Kızı Ülküm'ün kitap okutmayı çok sevdiğini ve boş zamanlarında birlikte yüzmeye gittiklerini söyleyen anne Neşe Aybay, öğretmenleri "Nasıl bir oda istiyorsunuz?" diye sorduğunda Ülküm'ün "Odamın okuma kitapları, test kitaplarıyla dolu olmasını istiyorum" şeklinde yanıt verdiğini söyledi.

- Ülküm avukat olmak istiyor

Avukat olmak istediğini belirten Ülküm Ece, başarılarının arkasında annesinin olduğunu, kendisinin de disiplinle, azimle çalıştığını söyledi.

Ülküm Ece, engellerini aşmasında kendisine nasihat olarak aldığı 'Her sabah Afrika'da bir Ceylan uyanır, en hızlı koşan Aslan'dan daha hızlı koşması gerektiğini bilir, yoksa öldürülecektir. Her sabah Afrika'da bir aslan uyanır en hızlı koşan ceylandan daha hızlı koşmasını bilir yoksa aç kalacaktır' sözünün kendisi için çok değerli olduğunu dile getirdi.

Okul müdürü Mustafa Kaplan ise Ülküm Ece'nin kendilerine gelmeden önceki ilkokulunu birincilikle bitirdiğini aktardı. Ülküm Ece'nin geçen yıl okullarında yapılan seviye belirleme sınavına gözetmen öğretmen eşliğinde katıldığını aktaran Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gayet başarılı bir sınav geçirdi, ailesine teklifte bulunduk fakat Ülküm eski okulundaki öğretmeninden ayrılmak istemediğini söyledi. Ülküm ilkokulunu bitirdi, bu yıl tekrar sınavlarımıza katıldı ve yine çok başarılı bir sınav geçirdi. Kendisini yeniden okulumuzda görmek istediğimizi ailesine bildirdik onlar da seve seve kabul etti ve şu anda orta kademede 5. sınıf öğrencimiz olarak bizimle. 8. sınıfın sonuna kadar da Ülküm'le beraber devam etmek istiyoruz inşallah, kızımız bize emanet.'

- En son yazılısından 100 aldı

Ülküm'ün Türkçe Öğretmeni Hüseyin Yiğit de diğer öğretmen arkadaşlarıyla konuştuğunda Ülküm'ün başarılarından, zeki olduğundan bahsettiklerini ifade etti.

Son yaptıkları yazılı sınavdan bütün sorulara çok güzel cevaplar vererek Ülküm Ece'nin 100 tam puan aldığına dikkati çeken Yiğit, "Tabi bütün bunların arkasında annesi var, o da çok başarılı bir kadın, çocuğuna çok değer veriyor. Bunu çok rahatlıkla görebiliyoruz. İnşallah Ülküm güzel yerlere gelecek, biz de her zaman yanındayız" dedi.

Haber Ara