Dolar

32,2026

Euro

35,0598

Altın

2.523,01

Bist

10.643,58

Ankara Marka Festivali

Ankara Marka Festivali

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-07 15:21:14

Ankara Marka Festivali
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık; azim, çalışkanlık ve cesaretin Türk insanının DNA'sında var olduğunu belirterek, "Başarı için öncelikle teknolojiye açık ve yenilikçi olmalı, bununla birlikte bizi biz yapan ahlaki, ailevi ve insani değerlerimize de sahip çıkmalıyız" dedi.

Çalık, Ankara Ticaret Odasınca ATO Congresium'da düzenlenen Ankara Marka Festivali'nde "Nasıl Yaptım? Ne Yapmalı? Bir Girişimcinin Hatıra Defteri" konulu konferans verdi.

Tekstilci bir aileden geldiğini ve ahilik öğretisiyle yetiştiğini dile getiren Çalık, çocukluğunun sanayi ve ticaret ortamında geçtiğini ifade etti.

Tekstil alanında faaliyet gösteren ilk şirketini 1981 yılında kurduğunu söyleyen Çalık, sektörde farkındalık yaratmak için önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Söz konusu yıllarda Türkiye'de denim kumaş üretme konusundaki eksikliği fark ettiğini anlatan Çalık, "1987 yılında Malatya'da fabrikayı kurduk. 15 yıl sonra dünyanın en büyük 10 denim üreticisinden biri olduk. Bugün bu alandaki faaliyetimiz halen devam ediyor" diye konuştu.

- "Uzun ve kolay olmayan bir yolculuk"

Holdinglerinin enerji, bankacılık ve madencilik gibi birçok alanda faaliyet gösterdiğine işaret eden Çalık, "Arnavutluk'un en büyük telekom ve bankacılık yatırımından, Orta Asya'dan Ortadoğu'ya, Afrika'ya kadar global birçok firmayla çalışmalarımız var. Bu uzun ve kolay olmayan bir yolculuk oldu" dedi.

Gelişen teknolojileri takip ederek insanların ihtiyaçlarına doğru cevap vermeyi hedeflediklerini kaydeden Çalık, şirket bünyesinde girişimciliği ve inovasyonu teşvik ettiklerinin altını çizdi.

Çalık, hangi alanda faaliyet gösterirlerse göstersinler şirketlerin kendi sektörlerinde yaşanan gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, "Geçmişi çok iyi bilmemiz lazım. Tarihi bilmezsek, değerlerimiz olmazsa başarıya gidemeyiz ama güncel de olmamız gerekiyor" dedi.

Şirketlerin, kendi alanlarındaki diğer rakiplerinin önüne geçebilmesi için farkındalık yaratmaları gerektiğine dikkati çeken Çalık, bu anlamda Hilton otelleri ve Wall-Mart mağazalarının başarı öykülerini örnek gösterdi.

Markalar ve şirketler için sürdürülebilirliğin önemine işaret eden Çalık, "Önemli olan markaları yaşatabilmek, sürdürebilir kılmaktır. Büyük generallerden Napolyon Bonapart ömründe başarılar elde etmiştir ancak hayatının sonunu başarısızlıkla kapatmıştır. Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu düzen ise kendisinden sonra yüzyıllarca devam etmiştir" diye konuştu.

- "Başarı için yenilikçiliğe açık olunmalı"

Türkiye'nin bulunduğu topraklarda geçmişte Ali Kuşçu ve İbn-i Sina gibi önemli bilim adamlarının yetiştiğini dile getiren Çalık, "Toplum olarak bizim DNA'larımızda azim, cesaret ve çalışkanlık var. Başarı için öncelikle teknolojiye açık ve yenilikçi olmalı, bununla birlikte bizi biz yapan ahlaki, ailevi ve insani değerlerimize de sahip çıkmalıyız" ifadelerini kullandı.

Kurum olarak iş yaşamlarındaki yolculuklarına öncelikle iyi niyetle başladıklarını dile getiren Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sonra o işte aklımızı iyi kullanmamız lazım. O konuda mesleki bilgi ve beceriye sahip olmamız lazım. Ondan sonra da çok çalışmamız lazım. Çalışmadan, bilgiye sahip olmadan becermemiz mümkün değil. Biz, yüreğimizi koyduk, mesleki bilgimizle çok çalıştık ve çok çalışarak bu yolculuğa devam ettik."

İş hayatında itibarın önemine işaret eden Çalık, marka olmak açısından da itibarın önemli olduğunu vurguladı.

Kurum olarak iş yaptıkları ülkelerin kültürüne ve kanunlarına saygılı davrandıklarını ifade eden Çalık, çalışanlarının da kendilerini Türkiye'nin temsilcisi olarak gördüklerini söyledi. Çalık, "Bunun neticesinde de gittiğimiz her ülkede, oranın insanları tarafından sevilip sayılmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. O zaman sizden sonra gelecek firmalara, kişilere de ülkenizle ilgili iyi bir zemin hazırlamış oluyorsunuz" değerlendirmesini yaptı.

Haber Ara