Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

AK Parti TBMM Grubu

AK Parti TBMM Grubu

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-08 12:53:56

AK Parti TBMM Grubu
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Herkes başta Irak ve Suriye olmak üzere, bölgesel sorunların çözülmesi için daha fazla elini taşın altına koysun. Bunun için Türkiye, ilk günden itibaren yapıcı ve çözüm arayıcı tutumunu bundan sonra da kararlılıkla sürdürecek." dedi.

Yıldırım, AK Parti TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen hafta yoğun bir program gerçekleştirdiklerini dile getiren Yıldırım, ilk olarak İstanbul'da, Türkiye-Afrika Ekonomi İş Forumu'nu yaptıklarını, bu forumda Türkiye ile Afrika'nın geçmişe dayanan ilişkilerinin, etraflıca görüşüldüğünü belirtti.

Yıldırım, AK Parti iktidarı döneminde Afrika ülkeleriyle ilişkilerin, her alanda süratle geliştirildiğini ve dört Afrika ülkesine sadece hava yoluyla seyahat varken bugün 50'ye yakın Afrika ülkesine doğrudan uçuşların başlatıldığını ifade etti.

Afrika ülkeleriyle toplam ticaretin, 7 milyar doların altındayken üç kat artış sağlanarak, 18 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Yıldırım, "Bizim Afrika ile ilişkilerimiz sömürgeci ülkelerin ilişkileriyle aynı değildir. Bizim Afrika'yla ilişkilerimiz, tek taraflı menfaat ilişkisi değildir. Bizim Afrika'yla ilişkilerimiz, ortak kültürümüzün, ortak geleceğimizin birlikte yapılması, birlikte korunması, kazan-kazan ilkesine göre tesis edilmiş ilişkidir." diye konuştu.

- "AK Parti iktidarı, eser siyaseti yapan bir iktidardır"

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni'ne katıldığını anımsatan Yıldırım, birçok alanda başarıları ortaya koyan sanatçıların ödüllendirildiğini kaydetti.

Yıldırım, "Bir laf vardır, bilirsiniz, 'Adam o odur ki dünyada bırakır bir eser. Eser bırakmayanın yerinde yeller eser.' AK Parti iktidarı, eser siyaseti yapan bir iktidardır. Her şey gelip geçecek. Siyaset yapıyoruz ama siyaseti her zaman millete hizmet aracı olarak görüyoruz. Millete hizmeti hedef olarak görmeyen siyaset varsın olmaz olsun." ifadelerini kullandı.

Geçen hafta İstanbul'da, Dünya Denizcilik Günü kutlamalarının yapıldığını hatırlatan Yıldırım, etkinliğe, Dünya Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim'in yanı sıra yurtdışından seçkin 150'nin üzerinde misafirin katıldığını belirtti.

- "Denizcilik dünyaya da lazım, Türkiye'ye de lazım"

Dünya denizciliğinin geçmişi ile geleceğinin, iki gün boyunca İstanbul'da konuşulduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Ana konu, denizcilik dünyaya lazımdır. Denizcilik dünyaya da lazım, Türkiye'ye de lazım. Denizcilik öyle bir sektör ki eğer denizcilik olmasa, deniz taşımacılığı olmasa dünyada 7 milyar insanın yarısı açlıktan, yarısı soğuktan ölür. O kadar hayati öneme sahip bir sektörden bahsediyoruz. Onun için Barbaros Hayrettin Paşa boşuna dememiş, 'Denizlere hakim olan cihana hakim olur.' Allah'a şükür denizlerimize hakimiz, denizlerimizin önemini biliyoruz. Her alanda da denizciliğimizi geliştirmek için 14 yıldır çok büyük gayret gösteriyoruz."

Yıldırım, geçen hafta Asya Ülkeleri Siyasi Partiler Birliği üyeleriyle İstanbul'da bir araya geldiklerini ifade etti. 22 Asya ülkesinden, 40 civarında siyasi partinin yöneticileri ve temsilcilerinin İstanbul'da buluştuğunu anımsatan Yıldırım, programda, göç ve mülteciler konusunun enine boyuna değerlendirildiğini belirtti.

- "Söyleneceğinize biraz yük alın yük"

Küresel problemlerin başında göç geldiğine işaret eden Yıldırım, şu anda dünyada yerinden yurdundan edilen insanların sayısının 55 milyonu aştığına dikkati çekti.

Yıldırım, bu küresel probleme dünyanın maalesef duyarsız kaldığını vurgulayarak, "Sadece konuşuyorlar, sadece Türkiye'nin mülteciler konusunda ne kadar büyük fedakarlık yaptığını, mucizevi işleri nasıl başardığını söyleyerek vakit geçiriyorlar. Kardeşim söyleneceğinize biraz yük alın yük. Bugün Allah'a şükür biz, 3 milyon kardeşimize kucak açtık. Evimizi açtık, aşımızı paylaştık. Bundan da şikayetçi değiliz. Çünkü biz dünyada, 'İnsanı yücelt ki devlet yücelsin.' anlayışını, 6 asır yerleştirmiş ve bu yönüyle de dünyada barışı, kardeşliği ve huzuru hakim kılmış Osmanlı'nın torunlarıyız. Bize yakışan da budur." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin sığınmacılara 20 milyar doların üzerinde bir harcama yaptığının altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Helali hoş olsun. Daha fazlasını da yaparız. Ama istiyoruz ki bu ortak sorunu, bu insanlık dramı artık tek başına Türkiye'ye bırakılmasın. Herkes başta Irak ve Suriye olmak üzere, bölgesel sorunların çözülmesi için daha fazla elini taşın altına koysun. Bunun için Türkiye, ilk günden itibaren yapıcı ve çözüm arayıcı tutumunu bundan sonra da kararlılıkla sürdürecek. Ne dedik, 'dostlukları artıracağız, düşmanlıkları azaltacağız.' Çünkü Türkiye, bölgede barışın, istikrarın, kardeşliğin merkezidir. Onun gerektirdiği sorumluluğu aynen yerine getirmektedir. 15 Temmuz'un ardından her fırsatta hükümetimize desteklerini belirterek, bu etkinliği İstanbul'da yapmak için karar alan Asya Ülkeleri Siyasi Partiler Birliği üyelerine, buradan, bu dayanışma ruhundan dolayı teşekkür ediyorum."

(Sürecek)

Haber Ara