Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

AK Parti MYK Toplantisi

AK Parti MYK Toplantisi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-17 01:15:36

AK Parti MYK Toplantisi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İktidar partisi olarak elimizde her türlü güç var. Mecliste istediğimiz yasayı geçirebiliyoruz ama buna rağmen bir sistem değişikliğinden bahsediyorsak bu aslında daha çok güç peşinde koştuğumuz için değil daha sağlıklı bir sistem peşinde koştuğumuz içindir" dedi.

Çelik, AK Parti Genel Merkez'de düzenlediği basın toplantısında, MYK toplantısının devam ettiğini belirterek, "İlk gündem maddesi olarak bugün Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki masayı devirmesini ele aldık, değerlendirdik" diye konuştu.

Konunun MYK'da görüşüldüğünü ve AK Parti uzlaşma komisyonu üyelerinin Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bilgilendirme yaptıklarını aktaran Çelik, yeni anayasa sürecini, seçimi büyük bir güçle kazanmış tek başına iktidar olmuş bir parti olarak Türkiye'nin en büyük meselesi olarak gördüklerini ifade etti.

Zaman zaman muhalefet partilerinden kendilerine, "Sizin elinizde her türlü güç var, istediğiniz her yasayı Meclisten geçirebiliyorsunuz, istediğiniz her kararı alabiliyorsunuz, buna rağmen niye anayasa değişikliği istiyorsunuz" şeklinde sorular geldiğini dile getiren Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bu bir bakıma muhalefet partilerinin kendi çelişkileri ve itirafıydı. Evet iktidar partisi olarak elimizde her türlü güç var. Mecliste istediğimiz yasayı geçirebiliyoruz ama buna rağmen bir sistem değişikliğinden bahsediyorsak bu aslında daha çok güç peşinde koştuğumuz için değil daha sağlıklı bir sistem peşinde koştuğumuz içindir. Sürekli olarak bunu anlattık onlara."

Muhalefetin sistemin sağlıksızlığından, AK Parti'nin tek başına meclisteki hakimiyetinin muhalefete zaman zaman yeterince sözler verilmediği şeklinde yakınmalardan bahsettiğini dile getiren Çelik, "Hiçbir zaman bir sistem değişikliği olarak bunu ele almak istemediler. Bizim sistem değişikliği dediğimiz yani anayasanın değişikliği bağlamındaki tartışmalarımızı bile bu tartışmanın ilk dönemlerinde bir rejim değişikliği havasına sokmaya çalıştılar" diye konuştu.

Çelik, Türkiye'nin rejim ile ilgili bir derdi olmadığını vurguladı.

Türkiye'nin yeni bir anayasa yapım sürecine ihtiyacı olduğunu aktaran Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye defalarca anayasa değişikliği yapmıştır ama bir anayasa olmayan, aslında gece baskını fermanı olan 12 Eylül anayasasından kurtulamamıştır. Bütün anayasa değişikliklerine rağmen çağdaş bir anayasaya kavuşamadı. Bir anayasa olarak bile tanımlanamayacak gerek siyaset bilimi açısından, gerek anayasa hukuku açısından ancak bir gece baskınının, bir darbenin fermanı olarak adlandırılabilecek bu süreçten kurtulma yönünde 2011'den beri yüksek sesle çağrımızı yapıyoruz. Bu sefer de Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımız ilk iş olarak seçimden daha yeni çıkmış bir genel başkan olarak aslında bu tartışmayı açmaya hiç ihtiyacımız yokken sadece ve sadece toplumdan gelen, milletimizden gelen talebi dikkati alan genel başkanımız bu yeni dönemde yeni anayasanın ilk gündem maddesi olması gerektiğini, bunun arkasında güçlü bir irade koyacağımızı ifade etti. Kendisi bir başlangıç olarak da bir geleneği başlatmak amacıyla da siyasi partileri ziyaret etti. Bu konuyu da gündemine aldı ilk olarak. Diğer siyasi partiler de buna uyumlu yaklaşınca konuyu meclis başkanıyla da paylaştı ve anayasa komisyonu kurulmuş oldu."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik, komisyonun ilk toplantısında CHP tarafından komisyonun adının "Anayasa uzlaşma ya da mutabakat komisyonu" olarak değil, "Darbe hukukundan arınma komisyonu" olması yönünde teklif geldiğini, başka bir partiden de yeni bir anayasa değil, mevcut anayasanın yenilenme sürecinin başlatılması şeklinde talep geldiğini bildirdi.

Darbe hukukunun temizlenmesi konusunda AK Parti'nin yüksek bir iradesi olduğunu aktaran Çelik, Başbakan ve Genel Başkan Davutoğlu'nun talimatıyla bununla ilgili bir çalışma hazırlandığını ve bunun CHP Genel Bakanı Kılıçdaroğlu ile de paylaşıldığını belirtti.

Darbe hukukunun temizlenmesi konusunda zaten bir hazırlıklarının olduğuna işaret eden Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Bununla ilgili bir çalışma yürüteceğiz ama buna karşılık da şunu söyledik, yeni anayasa yapma sürecini darbe hukuku ile öncelememiz doğru olmaz, çünkü yeni anayasanın yapımı demek darbe hukukun en büyük referansı olan 12 Eylül anayasasının, 12 Eylül komplo, 12 Eylül'de oluşan anayasanın ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacak. Tabii ki de darbe hukukuyla da ayrı bir çalışma yapacağız, sizinle paylaşacağız dedik."

(Sürecek)

Haber Ara