Dolar

32,2600

Euro

34,6732

Altın

2.394,15

Bist

10.336,50

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-09 17:14:38

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, TSK Personel Kanunu'nda değişiklik tasarısının EMASYA protokolüyle kıyaslanmasının akla ziyan bir yaklaşım olduğunu belirterek, "Biz, bu kanunu açık ve şeffaf bir şekilde Genel Kurulda görüşüp yasalaştırmayı düşünüyoruz. Bizim demokratikleşme iddiamızdan asla geri adım atmamız söz konusu değil." dedi.

Turan, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, muhalefet partilerinin tavırlarını eleştirerek, Meclis'in siyaset üretmeden, sadece polemik konusu olmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

Siyasetin karşılıklı sözleşme ve ahlak olduğunu dile getiren Turan, "Dört grup başkanvekili bir karar verdiği zaman buna uyulmasını herkes bekler. Siz dün, 'Grup önerisi vermeyeceğim' deyip bugün verirseniz, İçtüzüğün arasında kaynamış bazı açıklardan istifade ederek, sadece siyasi propaganda, polemik yapmak için Meclisi kullanırsanız biz de size 'Meclis sizin tiyatronuz değil' deriz." ifadesini kullandı.

Meclis'in sürekli grup önerileriyle, usul tartışmalarıyla, benzer polemiklerle anılmasının siyasetin itibarına zarar verdiğini vurgulayan Turan, "Hem de aslında bunun muhalefete de faydası yok. 14 yıldan beri bunu yapıyorlar. Ne oyu artıyor, ne niteliği artıyor. Bu muhalefet tarzının, muhalefete faydası yok aslında. Topluma da yok, onlara da yok." diye konuştu.

Genel Kurulda, önümüzdeki hafta Maarif Kanunu tasarısının görüşüleceğini dile getiren Turan, ondan sonraki hafta da TSK Personel Kanunu'nda değişiklik tasarısının görüşmelerini bitirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

TSK Personel Kanunu'nda değişiklik tasarısına ilişkin bazı eleştiriler yapıldığını anımsatan Turan, şöyle devam etti:

"Yok efendim işte 'OHAL'i hatırlatıyor, EMASYA'yı hatırlatıyor' gibi şeyler söylüyorlar. Bu haklı bir eleştiri değil. Mesela EMASYA'da bir defa resmiyet, alenilik yoktu. Resmi Gazete'de yayın yoktu. Yani böyle bir durum yoktu. Ama bizim bu ifade ettiğimiz mesele, özellikle Güneydoğu'daki malum süreçten kaynaklı bazı tespitlerimizin hayata geçirilmesi. Bunu biz Genel Kurulda görüşüyoruz, yasalaştırıyoruz. Bu açık, aleni, şeffaf bir kanun. Ama EMASYA, bildiğiniz gibi yayınlanmayan, bilinmeyen, gizli bir şeydi. Devletin tüm önemli işleri EMASYA'ya göre planlanır ama bunun nerede olduğu bilinmezdi. Resmi Gazete'de yok, Genel Kuruldan geçmemiş falan, falan... Dolayısıyla bunun EMASYA'yla kıyas yapılıyor olması akla ziyan bir yaklaşım. Biz bu kanunu açık ve şeffaf bir şekilde Genel Kurulda görüşüp yasalaştırmayı düşünüyoruz. İhtiyaçlara göre revize ediyoruz ya da bugün tekrar ihtiyaç olur, tekrar revize edilebilir. Ama bizim demokratikleşme iddiamızdan asla geri adım atmamız söz konusu değil.

AK Parti'yi kuran, farklı kılan zaten esas unsur bu demokratikleşmeyle, insan haklarıyla ilgili vurgumuzu çok sert yapmak ve buna uygun düzenlemeler yapmak. Biz asla bu duruşumuzdan geri adım atmayacağız. Ama ülkemizin şartları var, Güneydoğu'da şu an terörle mücadele var. Bu terörle mücadelede askerimizin elinin daha güçlü olması için, rahat olması için ve bazı kararları daha seri alabilmek için bunu yapmak durumundayız."

EMASYA'da tek yetkilinin asker olduğunu hatırlatan Turan, "Ama şimdi Bakanlar Kurulu yetkili, izin veriyor. O yüzden bu kıyası çok haksız ve yersiz bulduğumu ifade etmek istiyorum." dedi.

Bülent Turan, dün gerçekleştirilen AK Parti MYK toplantısında, toplumun beklentilerini içeren, daha çok ekonomi ağırlıklı bir torba kanun tasarısı konusunda da çalışma yapma kararı aldıklarını aktararak, bu tasarının tatilden önce Meclis'e gelmesini ümit ettiklerini söyledi.

Temmuz ayının sonuna kadar Meclis'in çalışacağını dile getiren Turan, Haziran ayı içerisinde Maarif Kanunu, memur emeklilerine ek ödeme ve TSK Personel Kanunu tasarılarının görüşüleceğini belirtti.

Anayasa ile ilgili iddialarının ve duruşlarının aynı yerde olduğunun altını çizen Turan, "Sayın Başbakan da dün ifade etti. Tüm partilerin uzlaşı şekliyle bunu yapmasını öneriyoruz. Değilse bizim kendi çalışmamız devam ediyor. O çalışma bittiği zaman da Meclis'in takvimine göre tabii ki bunu değerlendireceğiz." değerlendirmesini yaptı.


Haber Ara