Dolar

32,2595

Euro

34,6839

Altın

2.393,42

Bist

10.305,31

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı Medya Buluşması

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı Medya Buluşması

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 16:43:08

AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı Medya Buluşması
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, 1 Kasım'da yapılacak seçimleri "seçimin yinelenmesi" şeklinde tanımlayarak, "Eğer aynı sonuç yinelenirse, mesajı almanız ve koalisyon bile olsa devam etmeniz gerekiyor. Seçimlerde aynı sonucun çıkmamasını ve daha fazla oy almayı, yüzde 43-43,5'a ulaşmayı umuyoruz. Oyları, ilk olarak 7 Haziran'da oy vermeyenlerden, seçimi boykot edenlerden, ikinci olarak MHP'den ve üçüncü olarak da HDP'den almayı umuyoruz" dedi.

Aktay, AK Parti İstanbul milletvekilleri Ahmet Berat Çonkar ve Muhammed Bilal Macit, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Florya Sosyal Tesisleri'nde yabancı basının İstanbul temsilcileriyle bir araya geldi.

Seçmenin 7 Haziran seçimlerinin ardından partilere "anlaşma" mesajı verdiğini dile getiren Aktay, AK Parti'nin bunu denediğini ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu görevlendirmesinden itibaren geçen 45 gün sonucunda, parlamentodaki kompozisyonundan koalisyon çıkmasının imkansız olduğunun anlaşıldığını anlattı.

Yasin Aktay, AK Parti'nin koalisyon için çaba gösterdiğini, CHP ile kurulan diyaloğun ardından iki taraf için de koalisyonun kurulmasının güçlüğünün ortaya çıktığını ifade ederek, "Çünkü iki tarafa da oy veren seçmen CHP'li koalisyon olasılığına tamamıyla karşıydı. Türkiye'de biz buna, 'Türkiye henüz hazır değil' diyoruz. Türkiye, AK Parti-CHP yakınlaşmasına, koalisyonuna hazır değil" diye konuştu.

"Seçimlerin yineleneceğini" belirten Aktay, "Bu, bir erken seçim değil, bu seçimin yinelenmesidir. Elbette ne olacağını bilmiyoruz, bu herkes için sürpriz. Yapılacak seçimlerde AK Parti açısından 3 seçenek var. AK Parti'nin oylarının yüzde 45-46 seviyesine çıkması, 'AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesi' demektir. Bu, durumu değiştirebilecek tek olasılık. Tabii bunun ne kadar olası olduğunu bilmiyoruz. Elbette biz bu seçeneğin gerçekleşmesini umuyoruz. Seçimleri yinelemekteki tek gerekçemiz; durumun değişebileceği. Bir başka olasılık, aynı şey olabilir ve aynı kompozisyon tekrarlanabilir. Aynı şeyin tekrarlanması, koalisyonun onaylanması anlamına gelir ve bütün partiler farklı düşünmelidir. Bir başka senaryo da AK Parti'nin oylarının düşmesidir. Bu imkansız değil" görüşlerini dile getirdi.

Aktay, bir soru üzerine, aynı sonuçların alınması halinde bütün partilerin sorumluluk hissedeceğini ve atmosferin daha farklı olacağını vurgulayarak, aynı sonucun çıkmasının, seçmenin oylarında ısrar etmesi anlamına geldiğini belirtti.

Koalisyon görüşmeleri sırasında yapılan anketlerde AK Parti ve CHP seçmeninin, AK Parti-CHP koalisyonuna karşı olduğunu anlatan Aktay, "Ancak, aynı şey olursa bu seçmenin koalisyona ikna edileceğini düşünüyorum. Elbette seçime girerken tek başına iktidar olmayı bekliyoruz" dedi.

Yasin Aktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rolüne ilişkin bir soru üzerine, "Elbette Cumhurbaşkanı'nın bir görüşü, rolü vardır. Benim görüşüme göre, seçime gitmeden bir koalisyon oluşturmak ve bunu sürdürebilir kılmak mümkün değil" şeklinde konuştu.

- "En azından yarısı tehditler nedeniyle oy veriyor"

HDP'nin PKK'dan ve şiddetten bağımsız olmadığını, öyle olması halinde HDP ile de koalisyon kurulabileceğini söyleyen Aktay, güneydoğuda HDP'nin kampanyasının tamamen PKK tarafından yürütüldüğünü, telefonunda PKK tarafından tehdit edilen kişilerden aldığı mesajlar bulunduğunu, seçim süreci boyunca kendi seçim aracının camlarının da kırıldığını anlattı.

Yasin Aktay, "Bunlar olmasaydı herkes bize oy verecekti' demiyorum. 'Kürt milliyetçiliği gerçeği' diye bir şey var güneydoğuda. Birçok insan HDP Kürtlerden oluştuğu için oy veriyor. HDP'ye oy verenlerin hepsinin zorla oy verdiğini söylemiyorum, ancak çok büyük çoğunluk, en azından yarısı bu atmosfer, bu tehditler nedeniyle oy veriyor" ifadelerini kullandı.

- "İnsanlar bu partide onun güçlü liderliği sayesinde bir araya geldi"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, AK Parti'nin seçim stratejisine ve Erdoğan'ın desteğine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

"Erdoğan'ın varlığı hala doğal. Erdoğan, AK Parti'nin doğal lideri, hala AK Parti'nin sembolik lideri. İnsanlar bu partide onun güçlü liderliği sayesinde bir araya geldi. Onun adına konuşmak istemiyorum. Bu, onun kararı elbette. Seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak Erdoğan, kendi mesajını verdi, başkanlık sisteminde ısrar etti. Biz de başkanlık sisteminde ısrar ediyoruz, Türkiye için en iyi sistem olduğunu düşünüyoruz ve her zaman savunacağımız maddelerden biri olacak. Seçim yenileniyor ve sadece 2 ayımız var. Kampanyamızı önceki seçime kıyasla göreceli olarak detaylandırıp, hazırlamalıyız çünkü bu bizim için iyi bir deneyim oldu."

1 Kasım'da yapılacak seçimde çıkacak sonucun, 7 Haziran'dakiyle aynı olması halinde seçimlerin sonsuza dek yenilenemeyeceğini belirten Aktay, şunları kaydetti:

"Eğer aynı sonuç yinelenirse, mesajı almanız ve koalisyon bile olsa devam etmeniz gerekiyor. Görüşmeler sırasında CHP seçmeninin yüzde 70-75'i, AK Parti seçmeninin yüzde 80'i AK Parti-CHP koalisyonuna karşıydı. Seçimlerde aynı sonucun çıkmamasını ve daha fazla oy almayı, yüzde 43-43,5'a ulaşmayı umuyoruz. Oyları, ilk olarak 7 Haziran'da oy vermeyenlerden, seçimi boykot edenlerden, ikinci olarak MHP'den ve üçüncü olarak da HDP'den almayı umuyoruz."

Aktay, seçim sonucunda bir koalisyon ortaya çıkması halinde kişisel olarak CHP'yi tercih edeceğini ifade ederek, "İnsanları bir araya getirmek... Bu süreçten mutluyum çünkü iki taraf da kendi politikalarını 40 saate yakın konuştu. Bu bir kazanımdır. Elbette hükümeti kurmak için çoğunluğu elde etmeye çalışacağız, ancak bu olmazsa, CHP ile hükümet kurmak için iyi bir zemin oluştu" dedi.

- Çözüm süreci

PKK silah bırakmadığı sürece mücadeleye devam edileceğini vurgulayan Aktay, Çözüm Süreci'ne ilişkin olarak, "Bundan sonra süreci yeniden başlatmak çok güç. PKK, iyi bir fırsatı kaçırdı, süreci suistimal etti ve bu fırsatı, bölgeyi ve ülkeyi egemenliği altına almak ve bir çeşit feodalizm inşa etmek için bir başka fırsata çevirdi. Şu anda taraflar arasında güven sorunu var" diye konuştu.

Aktay, demokratikleşme sürecinin devam edeceğinin altını çizerek, mücadelenin Kürtlerle değil, PKK ile olduğunu söyledi.

- Üç dönem kuralı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, üç dönem kuralına ilişkin bir soru üzerine, 12 Eylül'de kongreleri olduğuna değinerek, "Üç dönem kuralına giren çok önemli isimler var, Mehmet Şimşek, Cevdet Yılmaz, İdris Güllüce gibi... Partide en azından bu defaya mahsus olarak bu kuralı kaldırma havası var. Herkes seçime gidebilecek. Listelerin yenilenmesi kolay değil, çoğu çoktan seçildi ve listedeki yerlerini koruyacak. Bazı değişikliklerle genel olarak aynı liste kalacaktır" ifadelerini kullandı.

Haber Ara