Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Afganistan'daki barış görüşmeleri

Afganistan'daki barış görüşmeleri

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 21:41:17

Afganistan'daki barış görüşmeleri
Pakistan Başbakanı Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, Afganistan'da şiddet olaylarının devam etmesi nedeniyle Afgan hükümeti ve Taliban arasında barış görüşmelerinin başlama imkanının henüz bulunmadığını söyledi.

İslamabad'da Senatonun Dış İlişkiler Komitesi'ne Afganistan'da uzlaşma çabalarında Pakistan'ın rolü hakkında brifing veren Aziz, "Pakistan, Afgan hükümeti ve Taliban arasında barış görüşmeleri ve uzlaşma için çabalarına devam edecek. Mevcut şiddet olayları nedeniyle görüşmelerin ne zaman olabileceğini söylemek erken olur, gelecek birkaç hafta çok önemli. Devlet Başkanı Eşref Gani de baskı altında, sivil savaş tehlikesi de ayrı bir mesele" değerlendirmesinde bulundu.

Afganistan'da şiddet olaylarının devam etmesi nedeniyle Afgan hükümeti ile Taliban arasında barış görüşmelerinin başlama imkanının henüz bulunmadığını belirten Aziz, görüşmelerde mekan ister Katar olsun ister İstanbul, Pakistan'ın uzlaşma çabalarını sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.

Aziz, "Barış görüşmelerinde Taliban militanları sessiz, istemeyenler de açıklamalarda bulunuyor. Afgan Talibanı seçilmiş hükümete saygı göstermeli, Afgan hükümeti de Taliban'ın kontrolü altındaki toprakların düşmesine müsaade etmemeli, böylece Afgan Talibanı müzakere masasına gelmek zorunda kalır" ifadesinde bulundu.

Afgan Taliban Sözcüsü Zebi ulla Mucahit, Pakistan hükümetinin vasıtasıyla barış görüşmelerinin yapıldığı yönündeki haberleri yalanladı. Mucahit, "Eğer gelecekte müzakereler planlandı ise bu kişisel olacaktır, İslami Emirliklerin temsilciliği olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Komitede konuşan Pakistan Dışişleri Müşteşarı Eyzaz Ahmet Çodri, "Taliban'a kesin mesajımızı verdik; silahlı mücadeleyi terk edip hükümete katılmalı, meşru hükümet ile konuşmalı... Biz görüşmelerin doğru yön olduğuna inanıyoruz" dedi.

DAEŞ hakkında konuşan Çodri, "DAEŞ bir potansiyel tehdit, bunu basite almıyoruz ancak ister Suriye olsun ister Afganistan, Pakistan'dan hiçbir grubun buna katılmasına müsaade etmeyeceğiz. DAEŞ müttefikleri Pakistan'ın düşmanı sayılacaktır" diye konuştu.

Haber Ara