Dolar

32,2081

Euro

34,8604

Altın

2.444,95

Bist

10.218,58

AFAD'dan savaş mağduru çocuklara protez desteği

AFAD'dan savaş mağduru çocuklara protez desteği

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-18 14:28:21

AFAD'dan savaş mağduru çocuklara protez desteği
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), iki yıl önce başlattığı "Engelli Rehabilitasyon Projesi"yle savaşta engelli hale gelen 43 Suriyeli çocuk ve genci proteze kavuşturdu.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 5 yıldır Suriye'de devam eden savaşın en büyük mağdurlarını, özel ihtiyaç gruplarındaki bireylerin oluşturduğu bildirildi.

Doğuştan ampute bireylerin yanı sıra savaşta uzuvlarını kaybeden pek çok sivilin, 25 AFAD barınma merkezinde kaldıkları bilgisine yer verilen açıklamada, "Ampute ve engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu protez, ortez ve medikal araçları sağlamak için AFAD, 2 yıldır Engelli Rehabilitasyon Projesi yürütüyor. Bugüne kadar 43 çocuk ve gencin yararlandığı proje ile 60 kişiye ulaşılması hedefleniyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

- "Evinde oynarken hava saldırısı sebebiyle bacağını kaybetti"

Açıklamada, 7 yaşındaki Ahmed Elahmar'ın, evinde oynarken yan binaya atılan bombanın patlaması sonucu ampute olduğu, sol bacağının dizinden aşağısını kaybettiği kaydedildi.

Elahmar'ın, iltihaplanmış bacağının bandaja bile alınmadan AFAD barınma merkezine getirildiği aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlk müdahaleden sonra ameliyat edilen Ahmed, AFAD'ın yürüttüğü projeyle protezine kavuştu ve rehabilite edildi. Evinin hava bombardımanına maruz kalması sonucu kalçasından itibaren sağ bacağını yitiren 12 yaşındaki adaşı Ahmet Elkureji'nin durumu da farklı değil. Evine yağan bombalar, hem anne ve kardeşinin hayatını kaybetmesine neden olmuş hem de Ahmet'i ciddi şekilde yaralamış. Sol kolu Türkiye'de ameliyat edilen Ahmet'in proteze ve tekerlekli sandalyeye ulaşması AFAD'ın projesi ile sağlandı."

- "Çocuğunu okuldan almaya giden baba ampute oldu"

Açıklamada, çocuğunu almaya giden 34 yaşındaki Amar Asi'nin uzun namlulu silahla sol bacağından yaralandığı, 18 yaşındaki Ahmed Taybe'nin de öğrenim gördüğü okulda patlayan bombalarla sol bacağını kaybettiği bildirildi.

Her ikisinin de sol bacağı kesilen Asi ve Taybe'nin, projeyle protez sahibi oldukları, AFAD Malatya Barınma Merkezi'ndeki ünitede yürüyüş eğitimi aldıkları ve rehabilite edildikleri belirtilerek, ayrıca doğuştan engelli bireylere yürüteç ve tekerlekli sandalye gibi medikal araçlar sağlandığı kaydedildi.

Haber Ara