Dolar

32,2277

Euro

35,0204

Altın

2.429,47

Bist

10.481,30

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyelerinden Engel:

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyelerinden Engel:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 22:41:08

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyelerinden Engel:
ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi üyelerinden Eliot Engel, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerle ilgili olarak, "Masada yapılmayacak bir anlaşmanın alternatifi İran'ın nükleer tesislerini bombalamaktır" dedi.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde "İran'la yapılmaya çalışılan nükleer anlaşmaya dair öneriler" adı altında yapılan oturumda, Demokrat Parti'nin New York temsilcisi Engel, ABD yetkililerinin zaman zaman dile getirdiği, "Kötü bir anlaşma yapmaktansa hiç anlaşma yapmayalım daha iyi" sözlerini hatırlatarak, "Bir anlaşma yapılmamasına alternatif olarak İran'ı bombalayabiliriz" şeklinde konuştu.

Alternatiflerin sadece Tahran'la anlaşma yapmak veya kötü bir anlaşma yapmaktansa hiç yapmamanın ötesinde olduğunu belirten Eliot, "Masada yapılmayacak bir anlaşmanın alternatifi İran'ın nükleer tesislerini bombalamaktır" ifadelerini kullandı.

Aynı oturumda konuşan ve daha önce Pentagon'da Ortadoğu savunma ve enerji danışmanı olarak görev yapmış olan Michael Makovsky ise Başkan Barack Obama yönetiminin İran'ın nükleer meselesinde dört ana madde üzerine yoğunlaştığını söyledi.

Makovsky, Beyaz Saray'ın İran'a karşı pozisyonunu, İran'ın nükleer bomba yapımındaki bütün yolların tıkanması, nükleer çalışmaların bir an önce dondurulması, gerekirse nükleer tesislerin bombalanması ve son olarak da bir anlaşmaya varılamaması durumunda İran'a karşı savaş durumu şeklinde nitelendirdi.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İran'ın nükleer programını sınırlandırmayı ve yaptırımları kaldırmayı hedefleyen kapsamlı bir anlaşmaya ulaşmak için yürütülen nükleer müzakereler Avusturya'nın başkenti Viyana'da devam ediyor.

Taraflar, İran'ın nükleer bomba üretmesini engelleyecek ve yaptırımları kaldıracak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyor.

Nihai anlaşma için 30 Haziran olarak belirlenen son tarih, görüşmelerin taraflar arasında bir sonuca bağlanabilmesi için 7 Temmuz'a kadar uzatılmıştı. Ancak taraflar, bu sürenin dolmasına rağmen masadan anlaşmayla ayrılamamaları üzerine, süre 10 Temmuz'a kadar bir kez daha uzatılmıştı.

Haber Ara