Dolar

32,8557

Euro

35,1897

Altın

2.449,75

Bist

10.471,32

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland Sırbistan'da

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland Sırbistan'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-14 16:45:53

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland Sırbistan'da
Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, İngiltere tarafından sunulan ve Srebrenitsa'daki soykırımını kınayan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının kabul edilmemesinin iyi olduğunu belirterek, "Çünkü geleceğe bakmak yerine, biz yine çatışmalara odaklanırdık" dedi.

Nikoliç, Belgrad'da ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland ile görüştü.

Toplantıda, son günlerde gündemde olan Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili tasarı hakkında konuşan Nikoliç, tasarının BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmemesinin iyi olduğunu dile getirdi.

Nikoliç, "Tasarının kabul edilmemesi iyi çünkü geleceğe bakmamız yerine, biz yine çatışmalara odaklanırdık. Bana göre, geçmişte aramızda yaşananlara odaklanmakla zaman kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosunun kısa süre sonra Srebrenitsa Soykırımı'nı kınayan tasarıyı kabul etmesini de eleştiren Nikoliç, "Sırbistan Balkanlar'da gerginliklerin azaltılması konusunda çok çaba sarf etti. Aynı zamanda, son yıllarda gerçekleştirdiğimiz reformlarla Avrupa Birliği'ne kabul edilmeyi hak ettik" diye konuştu.

Nuland da ülkesinin Sırbistan'a AB entegrasyonları konusunda destek verdiğini belirterek, Sırbistan'a yardım etmeye hazır olduklarını vurguladı. Nuland, "Aramızdaki ortaklık, birlikte çalışmamızla daha da güçleniyor. ABD, Sırbistan'ı Avrupa halkları ailesinde görmek istiyor" dedi.

Nuland, Sırbistan ziyareti kapsamında ayrıca, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ve Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile görüştü.

İngiltere tarafından "Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerinin 8 bin 372 Boşnak'ı hunharca katletmesini anmak amacıyla" hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını, Rusya veto etmişti. Oylamada Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullanmıştı.

Haber Ara