Dolar

32,2436

Euro

35,0644

Altın

2.500,70

Bist

10.643,58

ABD'den İran'a insan hakları ihlali yaptırımı

Washington yönetimi, Tahran Hapishaneler Kurumunu ve Sohrab Soleimani isimli üst düzey yöneticisini, siyasi tutukluların maruz kaldığı ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım listesine aldı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-13 20:58:20

ABD'den İran'a insan hakları ihlali yaptırımı
ABD yönetimi, İran'daki insan hakları ihlalleri gerekçesiyle devlet hapishanelerinden sorumlu bir yöneticiyi ve Tahran Hapishaneler Kurumunu yaptırım listesine aldı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tahran Hapishaneler Kurumu ve Sohrab Soleimani isimli üst düzey yöneticisine karşı yaptırım uygulanacağı bildirildi.

Yaptırım kararının ABD'nin İran'daki insan hakları ihlallerine yönelik derin kaygısını yansıttığı belirtilen açıklama metninde, "Tahran Hapishaneler Kurumu, kontrolündeki Evin Hapishanesinde yatan siyasi tutukluların maruz kaldığı ciddi insan hakları ihlallerinin sorumlusu veya suç ortağıdır. " ifadelerine yer verildi.

Adı geçen hapishanede kalan eski hükümlülerin şiddet içeren sorgulamalar, zorla itiraf ettirmeler, psikolojik ve fiziki işkenceler ve tıbbi tedaviye erişimlerinin kısıtlanması gibi uygulamaları ihbar ettiği kaydedilen açıklamada, Nisan 2014'te yaşandığı iddia edilen olaylara değinildi.

Açıklamada şu iddialar yer aldı:

"Nisan 2014'te Evin Hapishanesindeki güvenlik görevlileri ve üst düzey hapishane yöneticileri Ward 350'de tutulan hükümlüleri ciddi şekilde darbetti. Birkaç saat süren saldırıda 30'un üstünde hükümlü yaralandı veya zarar gördü. Bazı hükümlülere saldırıdan sonra yaralarına rağmen tıbbi tedavi sunulmadı ve tek kişilik hücre cezası verildi."

ABD'nin yaptırım listesine eklenen Sohrab Soleimani'nin Nisan 2014'te yöneticisi olduğu Evin Hapishanesinde yaşanan şiddet olaylarını reddettiği aktarılan açıklamada, hapishanedeki insan hakları ihlallerinin hale sürdüğü savunuldu. Ayrıca, Soleimani'nin halen İran Devlet Hapishaneleri Kurumunda üst düzey bir göreve sahip olduğu bildirildi.

Haber Ara