Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

ABD'deki silahlı saldırı

ABD'deki silahlı saldırı

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-05 01:29:12

ABD'deki silahlı saldırı
FBI, ABD'nin California Eyaleti'nde 14 kişinin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıyı "terör eylemi" olarak soruşturduklarını bildirdi.

FBI Los Angeles Direktör Yardımcısı David Bowdich, gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmanın bu aşamadan itibaren FBI tarafından yürütüleceğini ve konunun, edinilen "bilgi ve bulgular ışığında terör eylemi" olarak soruşturulacağını söyledi.

Zanlıların evlerinin yakınlarındaki çöp tenekesinde iki adet tahrip edilmiş cep telefonu bulunduğunu ve bu telefonların, polisle girdikleri çatışmada öldürülen zanlılar Seyid Rıdvan Faruk ile eşi Taşfin Malik'e ait olduğunun değerlendirildiğini ifade etti.

Bowdich, Taşfin Malik'in Facebook'tan DAEŞ liderine bağlılık bildiren paylaşımda bulunduğu iddialarının hatırlatılması üzerine, konuyu halen incelediklerini belirtti ancak daha fazla detay vermedi.

Öte yandan, çiftin yaşadığı ev gazetecilere açıldı ve zanlıların özel eşyaları ve aile fotoğraflarının görüntülenmesine izin verildi. Daha önce kitlesel katliam gerçekleştiren saldırganlarda yapılmayan bu uygulamanın nedeni sorulan FBI yetkilisi Bowdich, kendilerinin delilleri topladıklarını, evin bu aşamadan sonra nasıl kullanılacağıyla ilgilenmediklerini söyledi.

Bowdich, saldırganların kullandığı iddia edilen saldırı tipi iki tüfeği yasal olarak satın alan ve daha sonra Faruk'a veren kişinin ifadesini aldıklarını ancak bu kişinin gözaltında olmadığını kaydetti.

ABD medyasında yer alan haberlerde zanlılardan Malik'in Facebook hesabından DAEŞ liderine bağlılık bildiren paylaşımda bulunduğu ancak bunu saldırıdan önce sildiği öne sürülmüştü.

Haberlerde çifte ait bilgisayarın hard diskinin de kayıp olduğu iddia edildi.

- Aile avukatından önemli iddialar

Zanlıların aile Avukatı David Chelsey ise CNN'e yaptığı açıklamalarda, önemli iddialar gündeme getirdi. Polis açıklamalarında birçok boşluk olduğunu ve bazı iddiaların mantıklı olmadığını savunan Chelsey, Taşfin Malik'in 40 kilogram civarında, silah taşıyamayacak ve iddia edilen askeri elbiseleri giyemeyecek kadar zayıf olduğunu söyledi.

Chelsey mülakatta, "Anladığım kadarıyla çift (Malik ve Faruk), söz konusu araçta elleri kelepçeli, vurulmuş ve yüzleri yere dönük halde bulunmuşlar. Burada bir çok konu var mantıklı olmayan" ifadelerini kullandı.

Faruk'un daha önce bu tür bir eylemi gerçekleştirebilecek eğitim almadığını ve boru tipi bomba yapımını bilmesinin mümkün olmadığını savunan Chelsey, sunucunun "Eylemi onların yapmadığını mı söylüyorsunuz?" sorusu üzerine de Faruk'un böyle bir saldırıyı yapabileceğine ilişkin delil olmadığını söyledi.

ABD'nin California Eyaleti'ne bağlı San Bernardino kentindeki sosyal hizmetler merkezine saldırı düzenleyen Seyid Rıdvan Faruk ile eşi Taşfin Malik, 14 kişiyi öldürdükten sonra olay yerinden kaçmış daha sonra polisle girdikleri çatışmada araçlarında öldürülmüştü.

Saldırganlardan Pakistan asıllı ve ABD doğumlu Faruk'un son 5 yıldır merkezde Kamu Sağlığı Birimine bağlı çevre sağlık uzmanı olarak çalıştığı, Pakistan pasaportlu olan Taşfin'in de nişanlılara verilen K1 vizesiyle ABD'de bulunduğu belirlenmişti.

Haber Ara