Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

AB Konseyi Başkanı Tusk Gürcistan'da

AB Konseyi Başkanı Tusk Gürcistan'da

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-20 22:20:44

AB Konseyi Başkanı Tusk Gürcistan'da
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da bulunan Rus askerlerinin bölgeye yeni sınır işaretleri yerleştirmesini eleştirdi.

Gürcistan'ı ziyaret eden Tusk, Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili tarafından kabul edildi. Tusk, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ayrılıkçı Güney Osetya yakınlarına yeni sınır işaretlerinin yerleştirilmesinin açık provokasyon olduğunu söyledi.

Donald Tusk, Abhazya ile Güney Osetya'nın Gürcistan'ın ayrılmaz parçaları olduğunu ifade ederek Gürcistan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediklerini vurguladı.

Gürcistan'da faaliyet gösteren AB İzleme Misyonu'nu ziyaret ederek durumla ilgili yerinde bilgi edineceğini belirten Tusk, "Hiçbir hukuki dayanağı olmayan Rusya'nın, Güney Osetya ve Abhazya ile imzaladığı 'sözde anlaşmaları' tanımıyoruz" ifadesini kullandı.

Gürcistan vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesi konusuna da değinen Tusk, bunun için daha fazla reforma ihtiyaç duyulduğunu, Gürcistan'ın yolsuzluk, yasa dışı göç, uyuşturucu kaçakçılığı ve insan kaçakçılarıyla mücadele için çabalarını sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Tusk'ı ülkesinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili de bu ziyaretle Gürcistan'ın Avrupa ile bütünleşme sürecinin daha da hızlandırılmasını ümit ettiğini söyledi.

Margvelaşvili, AB'nin yoğun gündemine rağmen Avrupalı bir yetkilinin ülkesine gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak Tusk ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinde AB ile vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve Gürcistan'da uygulanması gereken reformlar konularını ele aldıklarını bildirdi.

Giorgi Margvelaşvili, Güney Osetya'daki Rus askerlerinin 10 Temmuz'da yeni sınır işaretleri yerleştirilmesiyle ilgili olarak, "Egemen bir ülkenin topraklarında çekilen her tel, tarihsel adaletsizlikleri ifade eden her işaret, doğaldır ki benim ve bu ülkenin her bir vatandaşı için kabul edilemez" dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, yarın da Başbakan İrakli Garibaşvili ile görüşecek.

Haber Ara