Dolar

32,7903

Euro

35,0525

Altın

2.449,22

Bist

10.471,32

AB'den Rusya'ya Estonyalı polisi serbest bırakma çağrısı

AB'den Rusya'ya Estonyalı polisi serbest bırakma çağrısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-19 15:42:49

AB'den Rusya'ya Estonyalı polisi serbest bırakma çağrısı
Avrupa Birliği (AB), Rusya'dan tutuklu Estonyalı polis memurunu serbest bırakmasını istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Rusya'da tutuklu Estonyalı polis memuru Eston Kohver'in Estonya topraklarında Rusya güvenlik güçleri tarafından kaçırılmasının üzerinden bir yıl geçtiğine dikkati çekti.

Kohver'in Rusya'daki bölge mahkemesinde 15 yıl hapis cezası almasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Mogherini, Kohver'in kaçırılarak ve yasadışı bir şekilde alıkonulduğunu, Rusya'da açık ve adil bir şekilde yargılanmadığını, yargılanma sürecinde yasal destek almasının engellendiğini kaydetti.

Mogherini, Rusya'dan bu sorunu çözmesini çok defa istemelerine rağmen çözüm sağlanmadığına dikkati çekerek, Rusya Federasyonu'nu uluslararası sorumluluklarını yerine getirmeye, Kohver'i derhal serbest bırakarak Estonya'ya iade etmeye çağırdı.

Estonyalı polis memuru Eston Kohver'in, geçen sene Rusya sınırına yakın bir arazide casusluk yaptığı iddiasıyla silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı öne sürülüyor.

Kohver, 2014 yılının eylül ayından bu yana Moskova'daki Lefortovo cezaevinde tutuklu bulunuyor. Estonya hükümeti ve Avrupa Parlamentosunun, Eston Kohver'i serbest bırakılması yönündeki çağrılarına rağmen Moskova, Kohver'in tabanca ve gizli kayıt malzemeleri ile Rusya sınırlarında yakalandığını ve casusluk suçlamasıyla cezaevinde tutulduğunu savunuyor.

Haber Ara