Dolar

32,2966

Euro

34,7080

Altın

2.397,12

Bist

10.322,00

AB Bakanı Bozkır'ın kabulleri

AB Bakanı Bozkır'ın kabulleri

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-09 14:13:03

AB Bakanı Bozkır'ın kabulleri
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB-Türkiye Zirvesi'nde alınan kararlardan biri olan Türk vatandaşlarına vize serbestisi sürecine ilişkin, "İnşallah Türk vatandaşları ekim ayından sonra Schengen ülkelerine vizesiz girme imkanına kavuşacak" dedi.

Bozkır, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss'i ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini makamında ayrı ayrı kabul etti.

Bakan Bozkır, Kiss'i kabulünde yaptığı konuşmada, yeni fasılların açılmasının gündeme gelmesi ve Türkiye'nin AB zirvelerine davet edilmesi gibi gelişmelerin Türkiye'nin AB sürecine çok önemli bir boyut kazandırdığını belirtti. Volkan Bozkır, Macaristan'ın Türkiye'nin müzakere sürecine destek veren, Türkiye'nin geleceğe güvenle baktığı dost bir ülke olduğunu söyledi.

Vize serbestisi konusunun gündeme gelmesiyle Türk vatandaşlarının uzun zamandır beklediği Avrupa ülkelerine seyahat etme imkanına yaklaştığını ifade eden Bozkır, "Vize, 1980 askeri darbesinin Türk vatandaşlarına bıraktığı acı dolu bir armağandır" dedi.

Vize serbestisinin nasıl bir süreçle işleyeceğini açıklayan Bozkır, yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 64. Hükümetin Eylem Planı'nı açıklayacağını, cuma günü ise Reform Eylem Grubu'nun toplanacağını anlattı. Vizelerin kaldırılması için bazı gereklilikler olduğunu hatırlatan Bozkır, "Bu beklentilerin yerine getirilmesi bağlamında yasa çıkarılması gerekiyorsa çıkarılacak, ikincil düzenlemeler yapılacak ve mart ayında Komisyon'un yayınlayacağı raporda bu sürecin olumlu yönde işlediğine dair bir ifade yer alacak" diye konuştu.

Haziran ayında Avrupa Komisyonu'nun ikinci raporunu yayınlayarak Türkiye'de vizelerin kalkabileceği yönündeki kanaatini açıklayacağını belirten Bozkır, Türkiye'nin bu kanaat üzerine Geri Kabul Anlaşmasını üç ay süreyle deneme mahiyetinde yürürlüğe koyacağını ve ardından ekim ayında da Avrupa Birliği'nin siyasi karar alarak vizeleri kaldıracağını vurguladı.

Bakan Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah Türk vatandaşları ekim ayından sonra Schengen ülkelerine vizesiz girme imkanına kavuşacak. Bundan dolayı da çok büyük mutluluk duyuyoruz. Herhalde Türk vatandaşlarının kendilerini en kötü hissettiği anlardan bir tanesi vize alırken yaşadıklarıdır, topladıkları çok sayda belgedir, vize verilmemesi halinde duydukları üzüntüdür. Bunu gideriyor olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz."

- "Türkiye ve Rusya'nın tekrar iyi ilişkiler noktasına geleceğini ümit ediyoruz"

Bozkır, Foto Muhabirleri Derneği üyelerini kabulünde ise bir gazetecinin, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesinin ardından Rusya ile ilişkilerde gelinen noktada, Türkiye'nin boğazları kapatıp kapatmayacağı şeklindeki sorusunu yanıtladı. Bozkır, son yaşanan gelişmelerin iki ülke arasındaki dostluğa hiçbir şekilde zarar vermemesini ümit ettiğini söyledi.

AB Bakanı, "Olmamış senaryolar üreterek bu ilişkiyi daha da zorlaştırmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Kısa zamanda, zamanın en güzel panzehir olduğu düşüncesiyle Türkiye ve Rusya'nın tekrar iyi ilişkiler noktasına geleceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Bozkır, FMD üyelerinin nezaket ziyareti için teşekkür ederek "Türk vatandaşlarının her gün doğru haber almasını, doğru görüntülerle bu haberleri değerlendirmesini mümkün kılan cefakar, fedakar arkadaşlarımıza çok şey borçluyuz. Bu fedakar ve cefakar hizmetlerini devam ettirmelerini diliyorum" ifadelerini kullandı.

FMD Başkanı Rıza Özel de Bakan Bozkır'a, yönetim kurulu ve dernek üyeleri adına Bozkır'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Genel Kurul çalışmaları sırasında çekilmiş bir fotoğrafını hediye etti.

Haber Ara