Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-16 16:05:20

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI
Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ramazan Bayramı mesajı:

- "Türkiye, tarihinden, kültüründen, vicdanından aldığı güç ve sorumlulukla hakkı, hakikati, insani değerleri savunma konusunda tutarlı bir çizgi izlemenin çabası içinde. Bu duruşun elbette bize bir maliyeti var. Ama tarihe ve ecdada karşı sorumluluğumuz, millet olarak bu fedakarlığı göze almamızı zorunlu kılıyor"
- "Filistin'de yıllardır süren zulme ve haksızlıklara, Irak'ta yüz binlerce insanın, Suriye'de son 4 yılda 300 binin üzerinde masumun ölümüne seyirci kalan Batı, kendi çıkarlarını korumak uğruna tüm dünyaya telkin ettiği ilkelere sırtını dönüyor"

(12.22)

2- TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'ın bayram mesajı:

- "Siyaset kurumu olarak milletimizin bizlere duyduğu güveni boşa çıkarmamakla yükümlüyüz. Sorunlarımızı çözmek ve geleceğimizi inşa etmek için aramızdaki diyalog kapısını açık tutarak uzlaşma kültürünü yaşatmak zorundayız"

(11.40)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bayram mesajı:

- "Emin olunuz, bizler hep beraber bu bayrama yürürken, devlet adamları olarak hepimiz bu sorumluluğu da hissederek Türkiye için güzel bir gelecek hazırlamanın çabası içindeyiz. 7 Haziran seçimlerini barış ortamı içinde yapmış olmanın gururunu taşıyoruz. Şimdi, onun gereğini yaparak inşallah ülkemizde, ülkemizi 2023'e taşıyacak güçlü bir hükümeti oluşturmanın çabası içindeyiz"

- "Bu Ramazan Bayramı özellikle önemli. Çünkü çevremizdeki bu ateş çemberinin içinde Türkiye'nin bütün bu ateş çemberinden sağ salim, güçlü bir ülke olarak çıkabilmesi için vatandaşlarımızın, sizlerin birbirleriyle kenetlenmesi lazım"

(15.35)

4- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bayram mesajı:

-"Demokrasi, çatışma yerine uzlaşmayı, kutuplaşma yerine birlikte yaşamayı zorunlu kılan bir siyasi sistemdir. O yüzden iç veya dış bütün sorunlarımızla yüzleşirken, ortak akıldan yararlanmak, toplumun tüm kesimlerine hoşgörü içerisinde yaklaşmak demokrasinin olmazsa olmazıdır"

(10.20)

5- Yunanistan Parlamentosu, Avro Bölgesi liderlerinin, hükümete "86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi" karşılığında ön koşul olarak talep ettiği kapsamlı reform paketi ile ilgili kanun tasarısını kabul etti.

(02.11/02.47)

6- Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan Suriye uyruklu kaçakların bulunduğu botun batması sonucu ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü, 10 kişi kurtarıldı.

(10.06/10.21)

7- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca (EPDK), çeşitli gerekçelerle 5 akaryakıt dağıtım şirketine, toplam 2 milyon 556 bin 707 lira idari para cezası verildi, 5 şirkete soruşturma açıldı, 1 şirketin ise para cezası itirazı reddedildi.

(10.41)

8- CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemindeki spor kompleksi inşaatı ve toplu taşıma ücretlendirme otomasyonu işlerinde kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle Sayıştay tarafından yaklaşık 10 milyon lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

(12.35)

9- İsrail hava kuvvetlerinin, Gazze'deki silahlı gruplardan birine hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

(06.58)

10- ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran'la nükleer müzakerelerde önceki gün varılan anlaşmayı ele alan bir telefon görüşmesi yaptı.

(03.37)

11- Anayasa Mahkemesinin, ÖSYM Başkanlığınca uygulanan sınavlara ait soru ve cevapların, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışında bırakılmasını öngören kanun hükmünü iptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Gerekçeden:

- "Kişilerin eğitim veya iş hayatı bakımından geleceklerini belirleyen bu sınavların, doğru olarak uygulanıp uygulanmadığını denetleyebilmeleri ve buna ilişkin hak arama özgürlüklerini kullanabilmeleri için anılan soru ve cevaplara erişebilmeleri gerekmektedir"

(13.00)

12- KKTC'de Başbakan Ömer Kalyoncu başkanlığında oluşturulan yeni koalisyon hükümeti, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'na sunuldu.

- KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Ulusal Birlik Partisi (CTP-BG-UBP) koalisyon hükümetinin kurulmasının ardından görevini yeni başbakan Ömer Kalyoncu'ya devretti.

(13.12/1540)

13- Irak'ın farklı bölgelerinde, uluslararası koalisyona ait savaş uçakları ile Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin saldırılarında, 51 IŞİD militanının ve 11 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

(00.09)

14- Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Dört yıl önce açtığımız bir tahkim davası vardı. BOTAŞ ve Yunanistan'ın milli şirketi DEPA arasındaydı. Paris'te bu dün sonuçlandı ve Türkiye'nin lehine karar açıklandı. Bundan sonra BOTAŞ ve DEPA'nın yetkilileri kendi aralarında oturacaklar formülü hesap edecekler. Türkiye'nin lehine olan karar rakam olarak da açıklanacak. Bu rakamın da 100 milyon dolarlar civarında olduğunu söylemem lazım" dedi.

(14.20)

15- İstanbul'da fidye için kaçırıldığı öne sürülen iş adamı Mehmet Turgut ölü bulundu.

(14.20)

16- Bosna Hersek'teki iki etnik topluluktan biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS), Bosna Hersek Mahkemesi ve Bosna Hersek Savcılığı'nın kararlarının bu bölge sınırları içerisinde uygulanıp uygulanmamasına yönelik referandum yapılacak. ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği, referanduma karşı olduklarını açıkladı.

(13.05)

17- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) uzay aracı "New Horizons"ın (Yeni Ufuklar), "gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'a gerçekleştirdiği en yakın uçuşu sırasında çektiği fotoğraflar, cüce gezegende jeolojik hareketliliğin olduğunu gösteriyor.

(00.16)

Haber Ara