Dolar

32,5255

Euro

34,8647

Altın

2.441,35

Bist

9.915,62

7. Afrika Medya Liderleri Forumu

7. Afrika Medya Liderleri Forumu

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-13 12:40:53

7. Afrika Medya Liderleri Forumu
" Afrika Medya İnisiyatifi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Afrika Medya Liderleri Forumu'nun (AMLF) açılışı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde gerçekleşti.

Forumun açılışına Mauritius Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ameenah Gurib-Fakim'in yanı sıra Güney Afrika Devlet Başkanlığı Bakanı Jeffrey Thamsanqa Radebe bir konuşma yaptı.

Medyanın öncü isimlerinin de katıldığı foruma Türkiye'den AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya ve Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Faruk Tokat da katıldı.

Mauritius Devlet Başkanı Gurib-Fakim, kamuoyunda Afrika algısının değiştiğine dikkati çekerek "Savaş ve yoksullukla özdeşleştirilen Afrika geride kaldı" dedi. Gurib-Fakim, "Kara kıtanın toplumsal, kültürel ve ekonomik kalkınması sürecine gazetecilerin de katkı sağlaması gerektiğini" belirterek, "Tüm Afrika'yı kucaklayan insan merkezli bir söylem ihtiyacına" vurgu yaptı.

"Afrika'nın genç beyinlere sahip çıkması gerektiğini" söyleyen Devlet Başkanı Gurib-Fakim, "Medya yöneticilerinin kadının rolününü de artırması gerektiğine" işaret etti.

"Gazeteciliğin ana prensibi olan gerçeğin yansıtılması için medyanın da bir bilim dalı gibi güçlü olması gerektiğini" dile getiren Devlet Başkanı, "Gazetecilerin daima hakikate bağlı kalmaları gerektiğini" belirtti.

Bakan Radebe ise "Ülkesinin medya özgürlüğüne değer verdiğini, insan hakları, eşitlik ve sorumluluk ilkelerinin birlikte yürümesi gerektiğini" vurguladı.

-Sömürgecilik sonrası Afrika'nın dünyaya açılımı

AA muhabirine konuşan Mustafa Özkaya ise, Afrika Medya Forumu'nun önemine değinerek "Afrika kendi iç dinamikleriyle yerel medyasını güçlendirip medya üzerinden kalkınmayı daha ileri aşamaya getirmek istiyor" dedi. Özkaya, "Konuşulan kavramlar genelde kolonyalizm sonrasında Afrika insanının dünyaya açılımını hedefliyor, biz de AMLF'de Afrika ajanslarından birisi olarak, AA'nın yeni Afrika açılımı çerçevesinde hem bağlantılarımızı genişletmek hem de haber ağımızı güçlendirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AA'nın dünya yapılanmasında Afrika ve Ortadoğu birimlerinin yakın gelecekte ayrılacağını, Afrika'da Etiyopya merkezli güçlü bir haber ağını kurmak istediklerini söyleyen Özkaya, "Türkiye'nin Afrika açılımına paralel olarak AA'nın kıtaya açılımının gerçekleşeceğini belirtti."

Haber Ara