Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne doğru

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne doğru

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-20 20:42:16

654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne doğru
654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali başladı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AK Parti Edirne Milletvekili Şemsettin Emir, CHP Edirne Milletvekilleri Okan Gaytancıoğlu ve Erdin Bircan ile Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Güreş Ağası Seyfettin Selim'in de aralarında bulunduğu kortej, Edirne Belediye Bandosu eşliğinde belediye önünden Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü.

Burada Vali Şahin, Belediye Başkanı Gürkan ve Ağa Selim, anıta çelenk sundu. İstiklal Marşı'nın okunması, saygı duruşunda bulunulması ve Kırkpınar Marşı'nın bando eşliğinde söylenmesinin ardından, törenlere 25 Kasım Stadyumu'nda devam edildi.

Edirne Valisi Şahin, buradaki konuşmasında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısını tüm Edirnelilerin lanetle kınadıklarını söyledi.

Kırkpınar'ın, olimpiyatların sayılmaması, halinde dünyada eşi, benzeri olmadığını ifade eden Şahin, "Dünyada sayısı az olan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde hem Kırkpınar hem de Selimiye Camisi ile yer almanın onurunu yaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin de bu listede yer alacağını düşünüyorum. Uzun Köprü bu listeye geçici olarak girdi, o da asıl listeye girecek. Bu başarılar hepimizin eseridir" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Gürkan'la geçen hafta Ankara'da devlet protokolüne Kırkpınar'a davet ziyaretlerinde bulunduklarını anımsatan Şahin, "Davet ziyaretlerinde Cumhurbaşkanımız Çin'de olacağını, Başbakanımız geleceğini bize vadetti. Pazar günü, Kırkpınar'ın final günü, değerli Başbakanımızı Edirne'de karşılamanın onurunu hep birlikte yaşayacağız" ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Gürkan da Edirne Belediyesi olarak organizasyonu her yıl biraz daha ileriye taşımak adına uğraş verdiklerini belirtti.

Er Meydanı'nın da içerisinde olduğu Sarayiçi için yılın her günü kullanılacağı projenin hazır olduğunu anlatan Gürkan, "4 bin 900 dönümlük alan olan Sarayiçi'ni bisiklet yollarıyla, spor tesisleriyle, suni gölle, padişahlar yolu, has bahçesi, sosyal donatılarıyla sadece Kırkpınar zamanında kullanılan değil yılın her günü kullanılan bir yaşam alanı haline getireceğiz. Bu proje Belediye ve Valiliğin ortak başarısıdır. Uygulama projesinin son rötuşları yapılıyor, eylül ayında kazmasını vurarak 655. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne yetiştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Güreş Ağası Selim de Kırkpınar'da güreşecek tüm pehlivanlardan kendilerine yakışacak güreşler sunmasını beklediklerini dile getirdi.

Tören, halk oyunları gösterilerinin ardından sona erdi.

Haber Ara