Dolar

32,1721

Euro

34,9870

Altın

2.433,08

Bist

10.656,96

31. İl Müftüleri İstişare Toplantısı

31. İl Müftüleri İstişare Toplantısı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-19 16:53:29

31. İl Müftüleri İstişare Toplantısı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Diyanet İşleri Başkanlığımızı siyasi tartışmanın içine çeken her sorumsuz davranış aslında dolaylı olarak DEAŞ gibi yanlış dini telakkilere ya da terör örgütlerinin dini yıpratma çabalarına da katkı sağlamış olur" dedi.

Davutoğlu, 31. İl Müftüleri İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Alevi ayrımı olmaksızın, hiçbir etnik ve mezhebi temele dayanmaksızın herkesin "tevhid akidesini" yüreğinde, Veda Hutbesi'ni zihninde, kardeşlik mayasını da ufkunda tutarak bu toprakları kardeş kanına boyamak isteyenlere karşı el ele, gönül gönüle vermesi gerektiğini belirtti.

Müftülerden bu mücadelede aktif rol üstlenmelerini isteyen Davutoğlu, "Bulunduğunuz illerde etnik ve mezhebi hiçbir ayrım gözetmeksizin Türk'ü Kürtü'yle, Kürt'ü Türk'le, Sünni'yi Alevi'yle, Alevi'yi Sünni'yle, doğuyu batıyla, kuzeyi güneyle buluşturma görevi sizlerin omuzlarındadır. Bir kardeşlik çağrısı, selam başlatalım hep beraber bütün illerimizde kardeşlik toplantılarıyla illerimizde, sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da değil değişik illerimizde de etnik ve mezhep temelli ayrımcılık yapanlara karşı milletimizin vicdanını ayağa kaldıralım. Bu asli ve ulvi bir görevdir" diye konuştu.

Davutoğlu, bugün, bağnaz ideolojiler, vandalizm ve terör karşısında herkesin bütün Müslümanları, insanlığı omuz omuza bir arada olmaya çağırmanın vakti olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, "Son bir ay içinde yüreğimize ateş gibi inen şehit acılarının üzerine hepimizin barış çağrısını yenilemesi lazım. Allah şehitlerimize rahmet eylesin, onlara cennette en güzel makamı nasip eylesin. O şehitler bu topraklarda kardeşliği daim kılmak, ezan-ı Muhammediye'yi kaim kılmak için en kıymetli varlıklarını hiç düşünmeden feda ettiler. Bizlere düşen şehitlerimizin emanetine sahip çıkmaktır" ifadesini kullandı.

- "Siyasetin dışında ve üstünde olması gerek"

Yeni bir dini idrak ile aşırı akımlara karşı ilmi seferberlik içinde olacaklarını anlatan Davutoğlu, göç hareketlerine karşı yeni bir ensar bilinciyle kardeşliği ve İslam dünyasındaki mazlumlara sahip çıkma bilincini ayağa kaldıracaklarını aktardı.

Davutoğlu, terör tehdidi karşısında da yeni bir kardeşlik idrakiyle bu toprağın mayasını koruyacaklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, sivil dini yapıların dini çerçevede sadece irfanı, hikmeti, adaleti, ahlakı yaymak üzere harekete geçmesi halinde her zaman yanında olduğumuz bu sivil dini yapıların, bunun dışındaki hiçbir alanda özellikle de siyasal ve bürokratik alanda toplumun bütünlüğünü ve dini bilinci sakatlayacak şekilde faaliyet göstermemeleri de hepimiz için önemli ilkelerden biridir. Asırlarca bu topraklarda cemaat yapıları, sivil dini yapılar hayatiyetini sürdürdü ve bundan sonra da sürdürecek. Ancak en önemli hususiyet bu yapıların toplumda karşıtlığa sebebiyet verecek ya da bürokratik işleyişi etkileyecek şekilde illegal yapılar haline dönüşmemesi ihtiyacıdır. Bunu noktada da gösterilen hassasiyet dolayısıyla da Diyanet İşleri Başkanlığımıza bir kez daha teşekkürü bir borç bilirim."

Davutoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığının siyasetin dışında ve üstünde olması, korunması gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının 62. Hükümet döneminde doğrudan Başbakanlığa bağlandığını hatırlatan Davutoğlu, "Bu karara bizi sevk eden en önemli sebeplerden biri Diyanet İşleri Başkanlığımızın herhangi bir bürokratik kurum, müftülüklerimizin herhangi bir bürokratik mekanizma gibi görülmemeleri ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın mutlak surette siyasi tartışmaların dışında tutulması gereğidir. Bu konuda da Diyanet İşleri Başkanlığımızı siyasi tartışmanın içine çeken her sorumsuz davranış aslında dolaylı olarak DEAŞ gibi yanlış dini telakkilere ya da terör örgütlerinin dini yıpratma çabalarına da katkı sağlamış olur" değerlendirmesinde bulundu.

- "Hayati bir misyon üstlenen ulvi bir kurum "

Başbakan Davutoğlu, ülke içindeki faaliyetleriyle, yurt dışındaki vatandaşlara sahip çıkmasıyla dünyada örnek gösterilen Diyanet İşleri Başkanlığının, İslam dünyasının tecrübesini yansıtan, önemli ve hayati bir misyon üstlenen ulvi bir kurum olduğunu vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığını olumsuz etkilerden korumanın herkesin asli görevi olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sizlerin üstlendiği görev herhangi bir makamla, maaşla, mevkiyle ya da hayat standardıyla ölçülmeyecek kadar yüce ve asli bir görevdir. Yürüttüğünüz görevin bundan sonra da milli birliğimizi ve beraberliğimizi İslam dünyasındaki çatışmaları engellemek anlamında gösterilen gayretlere verilen desteği ifade edecek şekilde, en başarılı şekilde sürdürüleceğine inancımız tamdır. Allah bu milletin birliği ve beraberliği için çalışan herkese sizlerin öncülüğünde yardım eylesin. İslam dünyasının bu karanlık günlerden çıkması için Diyanet İşleri Başkanlığımızın üstlendiği bütün faaliyetlerde bizlere, Diyanet İşleri Başkanlığımıza güç ve kudret versin."

(Bitti)

Haber Ara