Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

3'uncu Bagimsiz Kadin Direktorler Konferansi

3'uncu Bagimsiz Kadin Direktorler Konferansi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-10 20:10:47

3'uncu Bagimsiz Kadin Direktorler Konferansi
Women 20 Başkanı ve Bağımsız Kadın Direktörler (BKD) Danışma Kurulu Eş Başkanı Gülden Türktan, bütün şirketlere çok daha fazla kadın direktör önerdiğini belirterek, "Çok daha fazla kadın direktör kurumsallaşmanın garantisidir. Kadın direktörün olduğu yerde kapsayıcılık ve farklı görüşler var olur" dedi.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından Egon Zehnder International Türkiye ofisinin stratejik desteğiyle yürütülen Bağımsız Kadın Direktörler (BKD) Projesi kapsamındaki "3'üncü Türkiye Kadın Direktörler Konferansı", Dünya Bankası Grubu üyesi International Finance Corporation (IFC) ve Zorlu Holding'in desteğiyle Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Türktan, bir işin doğru yapılması için kurumsallığın ve başka fikirlere saygı duymanın büyük önem taşıdığını vurgulayarak, kadın yöneticilerin farklı fikirlerini hiç çekinmeden beyan ettiğini söyledi.

Türktan, kadının farklı görüşünün genellikle insan hakları, çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili olduğunu ifade ederek, "Bu unsurlar da bütün şirketler için önemli noktalardır. Bu nedenle bütün şirketlere çok daha fazla kadın direktör öneriyorum. Çok daha fazla kadın direktör, kurumsallaşmanın garantisidir. Kadın direktörün olduğu yerde kapsayıcılık ve farklı görüşler var olur" dedi.

Konferansta ayrıca Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat tarafından "Türkiye'de Halka Açık Şirketlerde Kadın Direktörler Raporu 2015" de paylaşıldı.

Ararat, rapora göre, son dört yılda Borsa İstanbul'da halka açık şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi oranının yüzde 11,5'ten yüzde 12,9'a yükseldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu rakam ortalama olarak yılda yüzde 3,4 oranında bir artışa dek geliyor. Bu hızla devam edilirse SPK'nın minimum hedef olarak öngördüğü yüzde 25 kadın üye oranına 20 senede ulaşılacak. Yüzde 25 kadın üye oranına ulaşmak için 574 yönetim kurulu sandalyesindeki erkeklerin yerine kadınların oturması gerekecek. İngiltere'de tamamen gönüllülük esasına dayanan bir kampanyayla Türkiye ile aynı seviyede olan kadın direktör oranı 5 yılda yüzde 100 artarak yüzde 26'ya ulaştı. Şirketlerin gönüllü çabalarının sonuç vermediği ülkelerde ise yasal kota ve ulusal hedef politikaları benimsenmekte. Devletin hissedar olduğu şirketlerde kadın üye kotası uygulaması dünyada daha yaygın. Türkiye'de de devlet kontrolündeki şirketlerin yönetim kurullarına neredeyse tamamen erkeklerin atanması uygulamasından vazgeçilmeli ve yetkin kadınlara yer açmak için sistemli bir çaba gösterilmeli."

Ayrıca toplantıda Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker'in katılımıyla "Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu" ödülleri de sahiplerini buldu. Bu yıl üçüncüsü verilen ödüle, Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii, Turcas Petrol, Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret ile Sanifoam Sünger Sanayi ve Ticaret layık görüldü.

Haber Ara