Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Ekonomi Bakanı Zeybekci: (3)- 'Bu yılın 10 ayı itibariyle 9,7 milyar dolar tutarındaki ithalatı riske dayalı olarak denetledik'- '32 milyon adet ürünü temsilen alınan numuneleri teste gönderdik. Test sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen 1,2 milyondan fazla tüketici ürününün ülkemize girişini engelledik'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-09 14:49:11

2018 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yılın 10 ayında 9,7 milyar dolar tutarındaki ithalatı riske dayalı olarak denetlediklerini belirterek, "32 milyon adet ürünü temsilen alınan numuneleri teste gönderdik. Test sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen 1,2 milyondan fazla tüketici ürününün ülkemize girişini engelledik." dedi.

Zeybekci, Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ticari ilişkilerin en önemli gündem maddesini oluşturduğunu bildirdi.

Anlaşmanın güncellenmesi konusunda önemli gelişmeler sağlandığını aktaran Zeybekci, 21 Aralık 2016'da AB'nin Avrupa Konseyinden güncelleme konusunda yetki istediğine dikkati çekti. Zeybekci, "Türkiye'nin Gümrük Birliği ilişkilerinde karar alma mekanizmalarına dahil olması, AB'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve benzerlerine otomatik olarak taraf olması ve Gümrük Birliğinin e-ticaret, kamu alımları, tarım, gıda ve hizmetleri kapsayacak şekilde genişletilmesinin sağlanması şeklinde bir çalışma olumlu yönde devam ediyor." ifadesini kullandı.

Şu an itibarıyla, 21 tanesi yürürlükte olmak üzere, 23 ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını anlatan Zeybekci, Ukrayna, Japonya, Kolombiya, Venezuela, Katar, Sudan, Pakistan, Tayland ve Endonezya ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Bakan Zeybekci, Rusya ile yürütülen Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması müzakerelerini bu yıl sonu itibariyle bitirmeyi hedeflediklerine, AB'den ayrılma sürecinde olan İngiltere'yle de ayrıldığında otomatik olarak devreye girecek STA'nın görüşmelerinin devam ettiğine değindi.

- İthalat politikaları

İthalat konusunda son derece milli bir politika izlediklerini vurgulayan Zeybekci, tüm dünyada da bu konuda milliyetçilik denilebilecek bir rüzgarın estiğini söyledi.

Zeybekci, şöyle devam etti:

"İthalat politikalarıyla yerli üreticilerin haksız rekabete karşı korunmasının yanında, tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması, piyasada spekülasyon ve manipülasyonların engellenmesi, bazı kritik ürünlerde fiyatların aşırı dalgalanmasının önüne geçilmesi ve sanayimize ucuz girdi sağlayarak rekabet gücünü yükseltici uygulamalar yapılmasını da hedefliyoruz."

Geçen yıl 198,6 milyar dolarlık ithalatın 28,8 milyar dolarlık kısmına müdahale ettiklerini vurgulayan Zeybekci, bu yıl 169 milyar dolarlık ithalatın 20,8 milyar dolarlık kısmına müdahalede bulunduklarını dile getirdi.

- İthal ürünlerin denetimi

Ürün güvenliği konusuna da değinen Zeybekci, 2016'da 11,9 milyar dolar, bu yılın 10 ayı itibariyle 9,7 milyar dolar tutarındaki ithalatın riske dayalı olarak denetlendiğini bildirdi.

Zeybekci, 32 milyon adet ürünü temsilen alınan numuneleri teste gönderdiklerini belirterek, "Test sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen 1,2 milyondan fazla tüketici ürününün ülkemize girişini engelledik." diye konuştu.

Makro ekonomik göstergeler açısından 2018'in çok daha iyi bir yıl olacağını vurgulayan Zeybekci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ekonomi Bakanlığı olarak bizler de ekonomimizin sürdürülebilir büyümesine ve toplum refahına katkı sağlamak amacıyla dış ticaret ve yatırım politikalarını yenilikçi ve katılımcı bir yaklaşımla geliştirmek ve ülkemizin dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer almasını temin etmek misyonuyla gelecek yıl daha fazla çalışmaya devam edeceğiz."

Zeybekci, gelecek yıl yüzde 5,5 ekonomik büyümeyi, net ihracatın büyümeye 1 puan düzeyinde katkı sağlamasını, ihracatın yüzde 8 artışla 169 milyar dolara yükselmesini, ithalatın yüzde 6,8 artışla 237 milyar dolar olmasını, hizmet ihracatının 55 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin toplam 4 milyar 413 milyon 914 bin lira olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)


Haber Ara